7a sessió d'Ecumenòpolis: "15 anys a Venus"

Imatge: 
© "15 anys a Venus". Mariona Giner i Sergi Pujolar, Barcelona, 2015.
El divendres 16 de setembre tindrà lloc la propera sessió d'Ecumenòpolis, el cicle de cinema i ciutat del COAC. Es projectarà el film "15 anys a Venus", de Mariona Giner i Sergi Pujolar, Barcelona, 2015.

El documental aborda la precarietat d'habitatge al barri de la Mina, a Sant Adrià del Besòs. Part important d'aquesta precarietat és el resultat directe de diverses actuacions urbanístiques que no s'han dut a terme, com l'enderroc de l'edifici Venus. Coneixerem aquesta situació a través de dues històries personals i de la participació d'altres veïns, representants de l'Administració i experts. 
La Mina es va concebre i construir entre 1969 i 1975 per reubicar els barraquistes de Barcelona. La recessió dels anys 80 i la droga van degradar el teixit social del barri que, des de llavors, manté l'estigma de “gueto”.
L'any 2000 s'inicia un pla de transformació que preveu actuacions urbanístiques i socials. Una d'elles és enderrocar el bloc de pisos del carrer Venus i allotjar de nou als seus ocupants en edificis de nova construcció, segons les seves capacitats econòmiques, encara que més tard se'ls demana una quantitat de 30.000 € pel canvi, cosa que no tots els veïns poden o volen assumir.

Finalment, l'Administració es retracta i descarta enderrocar el bloc, i el 2014 obre dues noves línies d'actuació. Per una banda, els blocs de nova construcció -originalment destinats a l’allotjament de famílies de Venus- surten a sorteig com a habitatges de protecció oficial. De l'altra, s'obre un procés d'adjudicació de pisos per a famílies de la Mina en situació d’urgència social. La majoria d'aquests pisos són al bloc Venus.
"15 Anys a Venus" acompanya els veïns afectats per aquesta situació al llarg de gairebé un any, fins que es defineix el desenllaç d'uns i altres. Així, coneixem la lluita dels veïns de Venus que volen rebre un tracte de 'pis per pis' sense pagar la diferència dels pisos nous. Coneixem també, persones que participen en el sorteig oficial dels pisos nous i seguim a una família en situació d'urgència social que espera que se'ls adjudiqui un pis, i que saben que probablement els tocarà al degradat edifici Venus.

Després de la projecció comptarem amb la presència de Mariona Giner i Sergi Pujolar, directors del documental, Josep Maria Monferrer Celades, president de la Plataforma de Veïns i de l'Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina i veí del barri, i Giuseppe Aricó, de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà.

Veure cartell

Patrocina:
 
 
Col·labora:
 
 

 

Veure debat:
Versió per a imprimirPDF version