Antena a una muntanya.

Jornada dedicada a Collserola: Presentació del PEPNat i del Projecte "Porcs i jardins"

Imatge: 
© Videoblocks.com
L'Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d'Arquitectes (AuS) us convida, el proper dimarts 26 de febrer, a conèixer l'actualitat del Parc de Collserola.

Tindrem l’oportunitat d’escoltar a la urbanista Eugènia Vidal i l'ambientòloga Laura Cid, membres de l’equip redactor, que ens explicaran els continguts del Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) i quina és l’estratègia que el Pla proposa.

L'objectiu de l'acte és, a més a més d'informar sobre aquest Pla, obrir un debat on poder contrastar els punts i les novetats que incorpora el Pla i la MPGM que es tramita en paral·lel.

A continuació, l'arquitecte Àlex Cuesta presentarà el seu Projecte Final de Carrera titulat "Porcs i jardins: the dark side of Collserola". El projecte és un estudi al Parc Natural de la Serra de Collserola sobre la convivència entre del porc senglar i la ciutat.

El PEPNat
El PEPNat és un instrument urbanístic, de caràcter híbrid (combina aspectes ambientals i urbanístics), que pretén ordenar el territori a partir de regular, protegir, preservar, promocionar i gestionar d’una forma sostenible i equilibrada l’espai natural i les dinàmiques que hi tenen lloc. Es tracta d’un Pla amb caràcter proactiu i propositiu que s’estructura en 6 apartats, el més rellevant dels quals fa referència a la preservació i millora dels valors ecològics.

Procés participatiu
El passat mes d’agost es va obrir el termini d’informació pública per a la consulta i presentació d’al·legacions del PEPNat, aprovat inicialment el passat 24 de juliol pel Consell Metropolità. Durant quatre mesos s’ha dut a terme la tercera fase de participació, que va finalitzar el passat 10 de gener, on hi han participat 570 persones i s’han recollit 456 aportacions.

"Porcs i jardins"
Mitjançant 6 indicadors que contemplen la participació dels múltiples agents implicats (administració, ciutadania, cossos de seguretat, bombers, etc), el projecte proposa un seguit d’accions per fer conviure el porc senglar i la ciutat.

Amb una aparent inexistent acció arquitectònica, el projecte reflexiona a diverses escales i es recolza en l'anàlisi i en la generació de la pròpia informació. A més pretén donar pautes a un problema actual i de difícil solució sense un pensament global i coordinat entre les parts. Podeu consultar el projecte al web de la UPC.

Programa de l'acte
18:30h Presentació i benvinguda a càrrec de Núria Pedrals, presidenta d'AuS.

18:35h El PEPNat, a càrrec d'Eugènia Vidal, urbanista, i Laura Cid, ambientòloga, membres de l’equip redactor.

19:20h 'Porcs i jardins: the dark side of Collserola', a càrrec d'Àlex Cuesta, arquitecte, amb introducció a càrrec de Coque Claret, arquitecte i professor de l’ETSAV.

20:00h Taula rodona

Podeu tornar a veure la jornada en format vídeo:

Versió per a imprimirPDF version