Síntesis Arquitectòniques | "Arquitectura del turismo informal", a Figueres

Síntesis Arquitectòniques | "Arquitectura del turismo informal", a Figueres

Imatge: 
© Xavier Martín
La Delegació de l'Alt Empordà del COAC inicia, el dijous 13 de juny (19.30 h), la quarta edició del Cicle Síntesis Arquitectòniques amb la presentació de la tesi doctoral Xavier Martín, doctor arquitecte per la Universitat Ramon Llull. L'autor presentarà la seva tesi doctoral "Arquitectura del turismo informal. El camping como modelo de ocupación temporal del paisaje litoral de Catalunya".

El càmping és un model turístic basat en la forma d'habitar la natura més primigènia de la humanitat: el nomadisme. El nòmada es col·loca sobre la terra sense alterar-la físicament, però sí dotant-la de significats que estableixen vincles amb els llocs ocupats: tant en el recorregut, com en el repòs. L'hàbitat en moviment s'origina per la necessitat de trobar refugi i aliment, però també pel desig de descobrir cultures o llocs, i interactuar amb ells de forma lúdica i activa. 

Paisatge, Arquitectura i Turisme són els tres eixos que articulen aquesta investigació de projectes sobre la tipologia del càmping. La vida de vacances intensifica l'oci a la natura i les relacions socials entre les persones, per tant permet experimentar amb noves formes d'habitar en comunitat. Amb l'objecte de reconèixer les qualitats d'aquestes arquitectures singulars, la tesi eleva els seus valors originals com a assentament sostenible, basats en una ocupació informal, temporal i respectuosa amb la natural. I, a més, planteja les possibilitats per a erigir-se en paradigma de la conservació del paisatge, la regeneració urbana i la interacció social entre l'individu i la comunitat.

La segona sessió tindrà lloc a Olot, el 20 de juny, amb la presentació de la tesi doctoral de David Steegmann Mangrané amb el títol "Ciudad, casa, comida. Una aproximación poliédrica a los límites entre lo público y lo privado". I tancarà el cicle l’arquitecta Olga Felip que ens presentarà la seva tesi "Desmuntant la Secció Alemanya: Exposició Internacional de Barcelona de 1929" el 4 de juliol, a Girona.

 

Versió per a imprimirPDF version