Exposició: "Col·leccions COAC.11 / Urbanisme del GATCPAC"

Imatge: 
© Josep Torres Clavé i una persona no identificada realitzant el Diorama del Pla Macià Atrib. Margaret Michaelis. Arxiu Fotogràfic de l’Ajuntament de Barcelona
A partir del 10 de novembre es pot visitar a l'espai Picasso l'onzena exposició de la sèrie "Col·leccions" de l’Arxiu Històric del COAC, que presenta el diorama del Pla Macià segons van dibuixar els arquitectes del GATCPAC l’any 1934 i una selecció de documents del projecte de la "Ciutat de repòs i de vacances".

El diorama de la vista de Barcelona amb el plà Macià, de 1,47 per 6,60 metres, és una de les peces més preuades de l’Arxiu Històric del COAC.

"Un dels grans treballs col·lectius que realitza el GATCPAC en la seva curta trajectòria és la teorització al voltant del nou urbanisme per a Barcelona.

Els seus membres parteixen de certes premisses que incideixen en la urgència d’aquest nou programa: Una ciutat que ha assolit el milió d’habitants, una massificació al  barri del Raval que obliga adoptar solucions “quirúrgiques” i una trama urbana que Cerdà ha millorat ostensiblement respecte de la ciutat emmurallada però que no compleix amb les noves exigències que les teories del maquinisme, l’higienisme i la incorporació de les masses treballadores al concepte del weekend reclamen.

De bon inici, el GATCPAC assimila els valors que han introduït arquitectes tan importants com Le Corbusier o Walter Gropius i els van treballant col·lectivament per a aplicar-les en un nou relat de ciutat que difonen a través de la seva revista AC.

En aquest sentit, el números 7, 11 i 12 de la revista parlen separadament del concepte de Ciutat de Repòs i de Vacances, de la nova casa obrera i del projecte de la Casa Bloc i dels problemes de la ciutat i les seves possibles solucions. Però no es fins el número 13 de la revista que totes aquestes idees i propostes queden lògicament unificades, entenent que el concepte de lleure que es suggereix a la Ciutat de Repòs i de Vacances i la nova trama que es dibuixa al Pla Macià són parts indissociables d’un únic fet que pretén plasmar una renovació urbana al servei de la majoria social de la ciutat.

La donació de la documentació del GATCPAC que van efectuar els membres vius del grup l’any 1971 i, posteriorment, la donació que l’arquitecte Raimon Torres va fer del Diorama el 2006,  permet a l’Arxiu Històric del COAC presentar com un sol projecte el model urbanístic que va quedar tràgicament estroncat per la Guerra Civil i la posterior dictadura."

Andreu Carrascal
Arxiu Històric del COAC


Adjuntem un llistat amb bibliografia sobre el Pla Macià que es pot trobar a la Biblioteca del COAC. 


L'exposició s'emmarca en l'espai Fundamentals de la programació de Cultura del COAC, en què es mostren obres, tècniques i col·leccions d'arquitectura. Dins l'apartat 'Col·leccions' es mostra material custodiat per l’Arxiu Històric per tal de donar a conèixer el ric patrimoni documental del Col·legi.
Col·labora: 

Versió per a imprimirPDF version