Exposició "Im Ruhrgebiet; Paisatge industrial a la Conca del Ruhr"

Imatge: 
© Dieter Schmidt

Conferència inaugural: divendres 2 de març de 2018, a les 19 hores, a càrrec de Josep M Torra Pla, arquitecte i comissari de l'exposició

La sala d'exposicions de la Delegació de l'Alt Empordà del COAC acull l'exposició "Im Ruhrgebiet; Paisatge industrial a la Conca del Ruhr", comissariada per l'arquitecte Josep M Torra Pla amb la col·laboració de Jordi Tauleria i la Demarcació de Girona del COAC. 

La mostra és un recull de fotografies de la Conca del Ruhr fetes per fotògraf Dieter Schmidt. En elles hi materialitza la seva teoria de l'ús de les imatges. Pel fotògraf mirar també és triar, separar, preservar, valorar, descartar, menysprear... és l'essència de la fotografia per poder dir alguna cosa que s'acosti a la veritat. La mirada és un fet actiu i pot ser acusadora, irònica, viciosa, profunda, amorosa, trista, impenetrable. La mirada fotogràfica també inclourà coneixements tècnics, entorns culturals, valors formals. La mirada es dirigeix cap a algun lloc, cap a fora, com diu Robert Frank, per veure-hi a dins. 

La conca del Ruhr
La regió o conca del Ruhr (Ruhrgebiet, en alemany) és una zona d'elevada concentració urbana al nord-oest d'Alemanya. Té una població de 5,3 milions d'habitants i conforma l'àrea urbana més àmplia d'Europa. Està formada per una sèrie de ciutats industrials limitades pels rius Ruhr (al sud), Rin (a l'oest) i Lippe (al nord). Al sud-oest limita amb el territori de Berg (Bergisches Land). 

Anant des de l'oest (on desemboca el Rin) vers l'est, l'àrea inclou les ciutats de Duisbug, Oberhasuen, Bottrop, Mülheim an der Ruhr, Essen Gelsenkitche, Bochum, Erne, Hamm, Hagen i Dortmund, així com parts de districtes més rurals com Wesel, Recklinghausen, Unna i Ennepe-Ruhr. 

És la quarta àrea urbana més gran d'Europa després de Moscou i les àrees metropolitanes de Londres i París. La regió del Ruhr sovint es percep equivocadament com una sola ciutat, ja que molts mapes no mostren els límits entre les ciutats individuals. 

Versió per a imprimirPDF version