Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Imatge: 
© Jordi Pareto/Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

El Govern espanyol desestima l’aprovació de l’LCSP en aquesta legislatura

El passat 3 de febrer es va saber a través d'un mitjà de comunicació la intenció del Govern espanyol de desistir de la voluntat d'aprovar en aquesta legislatura una nova Llei de Col·legis i Serveis Professionals.
 
Malgrat no tenir una confirmació oficial, tot indica que aquesta decisió s’ha pres remetent-se a la conveniència d’esperar les conclusions del denominat "Procés d’avaluació recíproca" derivat de la Directiva de reconeixement de qualificacions professionals, que impulsa la Comissió Europea i que podria comportar la modificació de la Directiva de Serveis i altres mesures que el "Pla Juncker" de dinamització del mercat europeu té previst aplicar
 
Creiem que, malgrat la decisió de desistiment que sembla s'ha pres ara, el Govern espanyol continua creient en la necessitat de liberalitzar els serveis professionals, deixant ara aquesta tasca en mans de la Comissió Europe
 
Donada la importància que adquireix el mencionat "Procés d'avaluació recíproca", el COAC, a través del CSCAE i la Intercol·legial catalana, continuarà defensant, ara en àmbit europeu, les condicions més adequades per a l’exercici de la pràctica professional dels arquitectes, i us seguirà informant, com fins ara, de les novetats que es succeeixin.
 
Consulteu la nota informativa emesa pel CSCAE (4.02.2015)

Nova versió del text de l'Avantprojecte d'LCSP

S'ha conegut una nova versió del text de l’Avantprojecte de Llei de Col·legis i Serveis Professionals, que porta data d’11 de novembre. Sembla que el text definitiu pot ser aprovat per el Consell de Ministres de forma imminent, però caldrà esperar uns dies per verificar-ho.

Pel que fa als arquitectes, aquesta darrera versió no difereix substancialment de l’anterior que vam conèixer el passat mes de juliol. Així, se segueix sense preveure la constitució de cap Grup de Treball específic per abordar una reforma de les atribucions dels arquitectes, mantenint-se la vigència expressa de la Llei d'Ordenació de l'Edificació (LOE). D’aquesta manera, en la futura Llei els arquitectes conservarien les actuals atribucions exclusives que actualment els són reconegudes. En aquest punt, doncs, sembla que el nou text consolida els aspectes més essencials que els Col·legis vam reivindicar durant l’any 2013 pel que fa a les atribucions dels arquitectes i l’exercici de la nostra professió. Malgrat tot, caldrà seguir estant molt atent, donat que el text contempla la creació d’òrgans com ara la “Comisión de Reforma de las Profesiones” o el “Grupo de Trabajo” per a l’àmbit de l'enginyeria.  

A banda, el text de l’11 de novembre segueix incorporant mesures per als col·legis professionals que fomenten l'intervencionisme de l'Estat i, en conseqüència, provoquen la pèrdua d'autonomia i l'afebliment del col·legis en el seu paper de defensa professional i responsabilitat amb la societat civil, a més d’envair frontalment les competències exclusives que té Catalunya en aquesta matèria.                                     

Comunicat del CSCAE, 13 de novembre de 2014

Text de l'Avantprojecte de LCSP, versió de l'11 de novembre de 2014

El passat mes de juliol, el CSCAE va emetre un comunicat dirigit a tots els col·legis d'arquitectes en base a informacions rebudes i a la difusió d'un document amb el nou text de l'Avantprojecte de LCSP, amb data 7 de juliol.

El passat mes de maig, arrel d'unes declaracions fetes pel ministre Luis de Guindos, semblava imminent que el Govern espanyol aprovaria el text de l'Avantprojecte de Llei de Col·legis i Serveis Professionals i que començaria, abans de l'estiu, el seu tràmit parlamentari.

La darrera versió oficial que s'ha conegut de l'Avantprojecte, difosa mesos enrere, estipulava que caldria crear un grup de treball encarregat de fer “propostes en relació amb les atribucions professionals en l'àmbit de l'enginyeria i l'edificació”.                                                                                 

Darreres accions en contra de l'LCSP i a favor de l'arquitectura

CREARQ, Consejo de Representantes de Estudiantes de Arquitectura, ha editat un vídeo en defensa de l'arquitectura i en contra de l'LCSP que s'està difonent per les xarxes socials. Veieu-lo aquí.

"48 horas por la arquitectura". Organitzada pel CSCAE i amb el suport del COAC i de la resta de Col·legis, l’acció vol donar visibilitat a l'arquitectura espanyola del segle XXI a través d'una mostra expositiva amb 50 imatges representatives de l'arquitectura dels últims 14 anys. Tots els arquitectes han estat convidats a participar-hi proposant i enviant imatges amb aquest objectiu. El CSCAE exposarà les 50 imatges escollides com a més representatives a partir del 21 de maig. Més informació al web.

“Per una societat amb serveis de qualitat”. Concentració reivindicativa a Madrid organitzada pel CSCAE i el COAM, amb el suport del COAC i la resta de Col·legis d’Arquitectes, així com Unión Interprofesional, el proper 21 de maig a les 13:30 h a la Plaza Mayor.. 

Més informació.                                                     

Tramitació avantprojecte de Llei de Col·legis i Serveis Professionals

La Comissió Europea i el Banc Central Europeu han dut a terme recentment (entre els dies 24 a 28 de març i el 3 d’abril) una visita de control a Madrid en el marc de les visites de seguiment que tenen programades a l’Estat espanyol. En aquest context, el divendres dia 4 d’abril la Comissió va emetre un comunicat en el qual posa de manifest, entre altres qüestions, el retard i la menor ambició d’algunes de les reformes estructurals que van sol•licitar al Govern espanyol. Entre elles, la Comissió menciona explícitament la liberalització del serveis i associacions professionals, és a dir, l’Avantprojecte de Llei de Col•legis i Serveis Professionals. 

Estat de l’Avantprojecte de Llei
El passat mes de març l’Avantprojecte d’LCSP va ser objecte del dictamen preceptiu  per part del Consejo de Estado, després que el passat mes de desembre el Govern espanyol li donés trasllat del text que prèviament havia estat aprovat pel Consell de Ministres. En aquest dictamen (que adjuntem en el llistat de recursos d'aquesta mateixa pàgina) i pel que fa al cas de l'Edificació i l'Enginyeria s'esmentava que l'Avantprojecte no tracta de manera clara ni el règim d'accés ni el de reserva de funcions en aquests àmbits. Tanmateix, el Consejo no feia cap proposta en concret. 

La tramitació de l'Avantprojecte de Llei de Col·legis i Serveis Professionals ha de seguir ara la seva tramitació parlamentària, tal com estava previst. El COAC i la resta de Col·legis d'arquitectes espanyols, coordinats a través del CSCAE, continua amb l’oposició frontal a l'LCSP. Continuem, doncs, denunciant una “liberalització” que, lluny de millorar en competitivitat, agreujaria les condicions en què els arquitectes exercim la nostra feina i, per tant, la seva qualitat i competitivitat, dificultant encara més la situació actual i destruint bona part de les perspectives de futur. També comportaria renunciar de forma arbitrària i innecessària a un model que ha fet de l’arquitectura el referent per edificar i definir les ciutats, substituint-lo per la mera edificació sense atributs culturals ni socials.

30 d'octubre 2013: mobilització de rebuig a l'LCSP i en defensa de l'arquitectura

Els arquitectes, coordinats a través dels seus col·legis, escoles i associacions, van organitzar el passat 30 d'octubre una acte conjunt de rebuig a l'Avantprojecte d'LSCP i en defensa de l'arquitectura. L'acte va consistir en una trobada reivindicativa a Madrid, davant del museu del Prado, i en una acció a les xarxes socials que va tenir com a objectiu ajudar a transmetre el missatge multiplicant la capacitat d'adhesions. Vegeu aquí el vídeo "Por la Arquitectura", enregistrat per diversos degans i el president del CSCAE. Vegeu com es va recollir la concentració al Telediario de TVE (minut 24.30, aproximadament).

23 de setembre 2013: presentació de les al·legacions a l'avantprojecte de l'LCSP

El CSCAE, en representació de tots els col·legis de l'Estat, ha presentat un important paquet d'al·legacions a l'avantprojecte de llei de Col·legis i Serveis Professionals en les quals considera el text de l'avantprojecte inconstitucional. L'informe jurídic subratlla la discriminació i l'arbitrarietat del text cap a la professió d'arquitecte, la qual queda, a més, en una situació d'inseguretat jurídica pel que fa a les seves atribucions professionals. A les al·legacions es remarca també la situació de provisionalitat i incertesa en què quedaria la professió amb aquesta futura llei.

L'Avantprojecte d'LCSP va ser aprovat el passat 2 d’agost pel Consell de Ministres. En ell se segueix contemplant la revisió de les atribucions dels arquitectes, per a la qual s’estipula que caldrà crear un grup de treball encarregat de fer “propostes en relació amb les atribucions professionals en l’àmbit de l’enginyeria i l’edificació”. Malgrat s'incorporen mesures de modernització de col·legis professionals, l’Avantprojecte fomenta l’intervencionisme de l’Estat, la pèrdua d’autonomia i el conseqüent afebliment del col·legis en el seu paper de defensa professional i responsabilitat amb la societat civil, i envaeix frontalment les competències exclusives que té Catalunya en aquesta matèria.

Amb aquest objectiu, seguim coordinats amb el CSCAE, els col·legis, les escoles d'arquitectura i les associacions vinculades amb l’arquitectura, i comptant amb la vostra implicació per continuar amb les accions públiques o col·lectives convenients.

Documents i recursos sobre l'LCSP

Declaració per l'Arquitectura Espanyola

Segueix en actiu la Declaració per l'Arquitectura Espanyola que, impulsada pel CSCAE, compta a Catalunya amb el suport de totes les escoles d'arquitectura i organitzacions vinculades amb el sector.
Si encara no ho has fet, adhereix-t'hi! Ja som més de 28.000!
Descarrega't la declaració: versió castellana / versió catalana

Vídeos

Jornada maniFEST 18 de juny de 2013"Què és ser arquitecte?" Adaptació del vídeo de l'American Institute of Architecs "What it is to be an Architect".

Descarrega't l'arxiu jpg del SÍ A L'ARQUITECTURA!

JPG granJPG petit

 

Notícies

Enllaços d'interès

Versió per a imprimirPDF version