Ciutats olímpiques: transformacions i llegat. Rio i Barcelona

Imatge: 
Abans i després de la transformació urbana de Praça Mauá, a Rio de Janiero. Projecte de B+ABR Arquitectura
En el marc del Congrés d’Arquitectura 2016, i amb el suport del Consolat de Brasil, el proper 7 de juliol tindrà lloc al Pavelló Mies van der Rohe una taula rodona sobre les ciutats olímpiques de Rio de Janeiro i Barcelona, i les transformacions urbanes que hi han tingut lloc amb motiu dels Jocs Olímpics.

Es parlarà sobre els beneficis que uns Jocs Olímpics poden aportar al territori que els acull, tant a curt com a llarg termini, i de quina manera aquests potencials beneficis s’han de tenir en compte en la planificació de l’esdeveniment.

Ara que fa quasi 25 anys de les Olimpíades de Barcelona, el seu llegat pel que fa a planejament i infraestructures urbanes es pot començar a valorar amb perspectiva. D’altra banda, s’analitzarà el cas de Rio de Janeiro, on tindran lloc les Olimpíades d’aquest any.

Els ponents que han estat convidats a la taula rodona són:

· Moderador: Ignasi Riera, arquitecte de B+ABR architects. Coautor del projecte d’obertura del front marítim d’Orla da Baía de Guanabara. Membre del Comitè Científic del Congrés d’Arquitectura 2016.

· Sergio Magalhaes, president de l'Institut d’Arquitectes de Brasil (IAB) i ideòleg, juntament amb l’Ajuntament, del procés de transformació urbana de Puerto Maravilha.

· Washington Fajardo, arquitecte i urbanista, president del Instituto Rio Patrimônio da Humanidade e do Conselho Municipal de Proteção do Patrimônio Cultural.

· Joao Pedro Backheuser, arquitecte membre de l'estudi B+ABR architects, desenvolupadors de l’espai urbà de Puerto Maravilha.

El moderador farà una introducció general sobre les Olimpíades com a eina de transformació urbana, i la connexió Barcelona - Rio de Janeiro. A continuació, els ponents viatjaran des de la gran escala territorial al projecte local en detall, passant per l’escala de ciutat i la seva transformació general.

Després del debat s'obrirà el torn de paraula a la primera fila i al públic general.

La primera fila estarà integrada per càrrecs institucionals de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, el degà del Col·legi d’Arquitectes i altres personalitats del món de l’arquitectura i la ciutat de Barcelona. La sessió tindrà traducció simultània per a tots els assistents.

Es prega confirmació d'assistència.


Versió per a imprimirPDF version