La pantalla d'inici del portal arquitecturacatalana.cat

arquitectura catalana.cat, una nova eina per apropar l'arquitectura a la ciutadania

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El nou portal arquitecturacatalana.cat permet consultar informació sobre 1.600 obres de més de 1.100 arquitectes i estudis d’arquitectura de tot l’àmbit geogràfic català, oferint un espai de descoberta i coneixement que posa en valor el patrimoni arquitectònic més recent i, amb ell, la tasca dels arquitectes. 

Les obres que es recullen comprenen el període d’entre l’any 1832 —any de construcció de la primera xemeneia industrial de Catalunya, la del Vapor Bonaplata al Raval de Barcelona— fins a l’actualitat. El web neix com un ens viu que anirà creixent amb la incorporació de les obres recents de més interès i també d’altres de més antigues.

Els fons que nodreixen el portal són múltiples, gràcies sobretot a la generositat dels despatxos d’arquitectura i els fotògrafs que han cedit els drets dels materials que hi ha publicats. L’Arxiu Històric del COAC també hi té un paper clau, ja que aporta el seu extraordinari llegat d’arquitectura catalana, amb documentació que en molts casos veu la llum per primera vegada.

Un projecte singular per aprofundir en l’arquitectura del país
La nova plataforma planteja una navegació intuïtiva i senzilla, adaptada tant a arquitectes i investigadors com a la ciutadania en general, que la pot utilitzar ja sigui per conèixer millor el seu entorn més immediat o bé per trobar informació sobre el patrimoni d’altres punts del territori i així planificar-hi visites.

L’objectiu és donar visibilitat tant a les obres i els arquitectes més rellevants com també als més desconeguts. Per fer-ho, el web disposa d’un potent cercador i un mapa que permeten navegar per períodes de temps concrets, per poblacions i per tipologies o categories d’intervencions. La cerca també es pot fer per arquitectes i estudis d’arquitectura, descobrint la seva obra i les col·laboracions que han fet durant la seva trajectòria. D’aquesta manera, es visualitzen a mode de constel·lacions les relacions professionals entre autors contemporanis i les seves obres.

És a través de totes aquestes eines que els usuaris podran arribar a la informació detallada de les obres, il·lustrada amb plànols, dibuixos, fotografies i bibliografia relacionada. Igualment, el portal permet establir una mirada global sobre les obres que han tingut diferents intervencions en el temps, ja sigui per rehabilitar-les o per donar-los nous usos.

Tot plegat fa d’arquitecturacatalana.cat un projecte molt singular, pioner a l’hora de mostrar i difondre l’arquitectura.

El compromís del COAC
L’esforç que el COAC ha destinat a aquest projecte respon al compromís que té de difondre i posar en valor l’arquitectura catalana i la tasca dels arquitectes, tant des del punt de vista social com també el cultural.

"La difusió de l'arquitectura catalana és una més de les nostres funcions com a col·legi professional", assegura Assumpció Puig, degana del COAC, qui defineix arquitecturacatalana.cat com "una pota més del museu d'arquitectura catalana, virtual i del segle XXI, un espai virtual on començar a gaudir, descobrir i experimentar l'arquitectura". 
En aquest sentit, el vocal de Cultura, Josep Ferrando, aposta per "situar el COAC com a referència en el camp de la divulgació de l'arquitectura, impulsant-ne la investigació i difonent-la entre la societat". 

Per tot això, l’any 2019 vam rebre el Premi Nacional de Cultura i que el nostre Arxiu Històric ha estat nomenat secció de l’Arxiu Nacional de Catalunya. 

Arquitecturacatalana.cat, dirigit pels arquitectes Omar Ornaque i Aureli Mora, està disponible actualment en català, però es preveu que en aquest any 2020 s’activin les seves versions castellana i anglesa, fent-lo accessible també a un públic més internacional. També està previst que s'activi un apartat de 'Bústia' per tal que ciutadania i arquitectes puguin proposar a la Comissió Documental obres d'arreu del territori per incorporar al portal. Tornar