Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Lluís Comerón, degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

El degà participa en el debat sobre la transició energètica de Catalunya de l’ICAEN

Imatge: 
© Generalitat de Catalunya
Lluís Comerón, degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, va participar en el debat sobre la transició energètica de Catalunya organitzat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN), que va tenir lloc el passat dijous 20 d’abril al Palau Robert de Barcelona. L’acte va comptar amb la presència del director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya, Pere Palacín; la directora de l’Institut Català d’Energia, Assumpta Farran, i el president del Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya, Xavier Farriols, entre altres.

Davant d’un centenar d’assistents, Lluís Comerón va plantejar que, per assolir els reptes mediambientals derivats de la lluita contra el canvi climàtic, cal tenir present que actualment els edificis són responsables del 35% del consum final de l’energia i del 40% de les emissions de CO² i que és precís "prioritzar decididament la renovació urbana en habitatges, edificis i barris". Malgrat això, “el marc legal i normatiu no beneficia en l’increment de la superfície visada per rehabilitació, la qual és clau per abordar els reptes mediambientals, socials i tecnològics”. Les dades d’edificació 2016 del COAC revelen que els projectes de rehabilitació visats a Catalunya segueixen estancats.

Un dels temes de reflexió introduïts a l’acte va ser si la població està preparada per dur a terme la transició energètica. En aquest sentit, Comerón va explicar, a partir de l’enquesta dels arquitectes 2016, que els arquitectes “estem conscienciats i força preparats per assolir els objectius que preveu el Pacte Nacional per a la Transició Energètica”, ja que, d’acord amb l'enquesta de professió, "els arquitectes estan formant-se en temes vinculats a l’eficiència energètica i la rehabilitació d’edificis; els mateixos sectors que, segons aquest document, seran determinants en el futur social i de l'arquitectura”.

La intervenció del degà del COAC va formar part de la tercera i l’última sessió del “Cicle de debats sobre la transició energètica”, que tenia com a objectiu crear un espai on compartir opinions, coneixements i propostes de futur sobre el procés de transició energètica. La primera sessió del cicle de debats va analitzar la transició energètica a Espanya, la segona a Europa i aquesta tercera a Catalunya.

El paper de l’edificació en el Pacte Nacional per a la Transició Energètica

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va col·laborar en el desenvolupament del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, un document de bases que va aprovar el Govern per definir les línies estratègiques en matèria energètica per a Catalunya. Aquest document contempla una intervenció integral a l’edificació, dirigida a la promoció de la rehabilitació energètica, l’aplicació dels Nearly Zero Energy Buildings (NZEB) o el desenvolupament de noves polítiques d’ordenació del territori i urbanisme.

El COAC participa activament en totes les iniciatives que es realitzen en el territori i que estan adreçades a promoure la rehabilitació i la renovació urbana.

Podeu consultar el vídeo de la jornada sobre la transició energètica de Catalunya (la participació del degà del COAC s'inicia a les 2:09:59 h) i el resum de l'acte.
20/04/2017
Tornar