Passejada pel barri de La Clota amb el Grup de Treball d'Horta-Guinardó

Passejada pel barri de La Clota amb el Grup de Treball d'Horta-Guinardó

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El passat dissabte 17 de juny, el Grup de Treball d'Horta-Guinardó del Col·legi d'Arquitectes va organitzar una ruta guiada pel barri de La Clota.

La passejada va començar a l'estació de metro d'Horta a les 10 h. En una ruta que va tenir una durada de 2 hores, es van visitar alguns punts d'interès, com són les Rieres de Sant Genís i d'en Marcel·lí, el Passatge de Feliu, la masia de Ca l'Andalet, la Torre Jussana i el Pavelló de la República. 

Situada en una fondalada entre El Carmel, La Vall d’Hebron i Horta, La Clota és un dels nuclis de població més antics del Districte d’Horta-Guinardó. El seu origen és a partir de la plana de can Tarrida, un antic mas del segle XIII desaparegut.

El límit natural amb la muntanya era la riera d’Horta. L’abundor d’aigua tant superficial com subterrània va propiciar que fos un territori fèrtil amb conreu de productes d’horta, on cada casa tenia el seu pou, i amb moltes basses i sèquies per regar els camps. Alhora, això va afavorir la implantació de moltes bugaderies, que van ser una de les activitats més rellevants del barri des de mitjans del segle XIX fins al XX.

Afectada des dels anys seixanta per plans urbanístics, La Clota ha mantingut un aire rural, com un poble dins la ciutat. El creixement urbà ha estat poc intens: moltes de les cases són d’origen rural, algunes són autoconstruïdes, i encara hi ha alguns tallers i magatzems. Pels Jocs Olímpics, nous vials van envoltar el barri, però els veïns es van resistir a projectes de reforma que volien enderrocar moltes cases. La Clota és avui un reducte rural a Barcelona.


1/07/2017
Tornar