Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona

11 obres són reconegudes en els Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona 2019

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El passat 7 de juny, la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va acollir l’Acte de lliurament de la 22a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, una de les accions culturals amb més rellevància dins el sector de l’arquitectura i la construcció a la província de Girona.

L’acte, que va ser conduït per la vocal de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC, Sílvia Musquera, va comptar amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; de la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig; del president en funcions de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, Pere Vila; de la tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Girona, Àngels Planas; del president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i altres autoritats relacionades amb el món de l’arquitectura i la cultura.

En el decurs d’aquest acte, es van desvetllar les obres premiades de la 22a edició entre les 26 obres que va seleccionar el Jurat en les categories d’Arquitectures, Interiors i Efímers. També es va donar a conèixer el Premi de l’Opinió que ha estat escollit per la ciutadania d’entre les 65 obres presentades.

Aquest any, el Jurat l'han format l’arquitecte Joan Roig Duran com a president, i Ana Bassat Orellana i Àlex Giménez Imirizaldu com a vocals, i ha constatat que “un any més la ciutadania manté la confiança en els arquitectes per a la construcció de la seva casa. Aquest fet, que s’està perdent gradualment a la resta d’Europa, es consolida a casa nostra gràcies a la versatilitat de la professió i la bona salut de la complicitat amb la societat”.

També ha volgut deixar constància el motiu pel qual han declarat deserta la categoria de Paisatges: “lamenta l’escassa implicació de les administracions, tant generals com locals, en la construcció d’equipament i habitatge públic i en la millora de l’entorn físic al nostre país".

Finalment, en relació a la categoria d’Efímers en va voler “celebrar l’alta participació i la gran qualitat de les propostes presentades, un fet que confirma l’interès per la producció d’esdeveniments participatius a les comarques gironines, que consolida una tradició d’experimentació artística i com a viver de professionals”. Per aquest motiu, el jurat d’aquest any va decidir atorga un Premi d’honor a l'esdeveniment cultural Girona, Temps de flors.

A més, també va decidir crear una nova categoria, la de Rehabilitació amb nou obres: set procedien d’Arquitectures, una d’Interiors i una d’Efímers.

Així, el premi en la categoria Arquitectures va ser pel projecte Dues cases en una a Llagostera d’unparelld'arquitectes: Eduard Callís i Guillem Moliner. En aquesta categoria es Jurat va donar tres mencions per les obres: La casa del parc a Les Preses d’Arnau Vergés; l'Institut-escola a Sant Joan de les Abadesses de l’Estudi Massip-Bosch arquitectes; i el Refugi per a cap de setmana a Isòvol d’Àgora arquitectura - Jose Luis Cisneros i Joan Casals.

En la nova categoria de Rehabilitació el premi el va obtenir Cadira, persiana, corda a Santa Pau, d’Arnau Vergés. I la menció que  va destacar el Jurat va ser per l’Habitatge unifamiliar a Palau-sator d’Arquitectura G – Igor Urdanpilleta, Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Brill i Aitor Fuentes.

En la categoria Interiors el premi va ser per l’obra Estudi 1700 a Palau-sator de Nordest Arquitectura. Jordi Riembau i Miquel Rusca. I una menció va ser pel Projecte de reforma i interiorisme de la botiga Biodrissa a Girona, dels arquitectes Josep Callís i David Marés.

I finalment, en la categoria Efímers el projecte Origami lava a Olot de SP25 Arquitectura + Atelier 4. David Oliva i Anna Juncà va ser premiat. I també van obtenir una menció: Etern retorn a Palafrugell de Sanjuan Palma – Juli Sanjuan; La revolució dels clavells a Girona de Clàudia Rosa Cervelló; i L’Antàrtida a Girona de l’Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot. Tutors: Joel Padrosa i Txell Julià. Alumnes 2n CFAS: Inàs Anouk, Guillem Armengol, Mar Banega, Sara Boix, Anna Camps, Maria Falgueras, Judith Gili, Paula Rebollo, Martina Ribas, Carla Romero, Glòria Sabadí i Marc Vergés.

Als premis que va atorgar el Jurat, cal afegir el Premi de l’Opinió 2019 que amb més de 4.000 vots emesos per la ciutadania mitjançant el vot electrònic a una de les 65 obres presentades que es van poder veure a l’exposició que va tenir lloc entre el 18 de març i el 20 de maig a la sala de La Cova i al Portal web dels Premis, el va rebre el Refugi per a cap de setmana a Isòvol d’Àgora arquitectura - Jose Luis Cisneros i Joan Casals. Aquest premi s’escull d’entre la totalitat de les obres presentades i promou la difusió de l’arquitectura al conjunt de la societat amb l’objectiu de generar un debat obert entre la ciutadania per tal de fomentar l’opinió sobre l’arquitectura que es realitza a les Comarques de Girona.

Després del lliurament dels premis es va inaugurar l’exposició de les obres seleccionades i premiades que aquest any ha estat comissariada i dissenyada pels arquitectes Juli Sanjuan i Aleix Turon, i el dissenyador industrial Adrià Margall, que van guanyar el concurs promogut per la Demarcació amb la proposta TOT- HEM. Els autors de l’exposició han apostat per treballar amb uns elements prefabricats propis del món de la construcció: els tubs de runa que mitjançant l’encaix de dos mòduls i la incorporació de la llum, es transformen en els tòtems que mostraran les obres seleccionades i premiades, donant vida a un material, que lluny de quedar obsolet al final de l’exposició, podrà ser reutilitzat.

Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona han estat possible gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport. Aquest 2019 en formen part el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Els patrocinadors principals són Arquia Banca, Brancós Ceramics, Griesser, Itisa, Jung i Technal. Com a patrocinadors hi ha Ascensors Serra, Arcadi Pla SA, Boffi – De Padova, Citylift, Diari de Girona, Ecophon, Figueras International Seating, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, iGuzzini, IRSAP, Bulthaup Girona, Plantalech, El Punt Avui, Televisió de Girona i Vidresif. Les empreses col·laboradores són Cobertes Palahí, Oliveras Materials de construcció, Garatge Plana-Mercedes Benz, Hotel Ciutat de Girona, Llopart i Restaurant Mimolet.

L’ARQUITECTURA COM A VALOR CULTURAL
Una de les funcions destacables del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) és mostrar la tasca professional dels arquitectes per a la difusió en el conjunt de la societat dels valors de l’arquitectura, acció que els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona exemplifiquen en la seva totalitat. Uns premis que es convoquen anualment des de l’any 1997, i que valoren l’activitat dels arquitectes de la demarcació.

Després de vint-i-dos anys, aquests premis que atorga anualment la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), han esdevingut un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció.


Descarrega't el catàleg

7/06/2019
Tornar