Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Rabat 2016: 1a edició del Festival d'Arquitectura

Tour BMCE © Revista L'observateur

El 14 de gener de 2016 es va inaugurar la primera edició del Festival d’Arquitectura iniciat pel Ministeri d’Urbanisme i Planificació del territori a Rabat amb la col·laboració del Col·legi Nacional d’ Arquitectes, sota el lema “Architecture du Maroc: Identité et Créativité” (Arquitectura de Marroc: Identitat i Creativitat).

Aquesta trobada anual té com a objectiu debatre sobre el patrimoni arquitectònic nacional i fomentar la creativitat, modernitat i sostenibilitat en la concepció urbana. El programa d’aquesta edició, que es va desenvolupar entre el 14 i el 19 de gener, constava de conferències, exposicions, visites guiades a monuments històrics, i també comptava amb esdeveniments culturals i artístics. Durant el Festival, es van comunicar dos propòsits importants en els quals em centro a continuació:

D. Merroun, Ministre d’urbanisme, va engegar l’inici de la creació d’empreses d’arquitectura a Marroc per tenir la capacitat de presentar-se a grans projectes i facilitar la política d’obertura cap al món àrab i  Àfrica.

El president del Col·legi Nacional d’Arquitectes, A. Mountassir, va insistir sobre la necessitat d’establir mesures disciplinàries per fer front a las pràctiques fraudulentes dels arquitectes signataris que perjudiquen la professió. El 30% dels professionals firmen plans que no han dissenyat, és a dir, un 60% de projectes autoritzats, estan realitzats per persones alienes a la professió que compren la firma a un arquitecte. La qual cosa constitueix un risc per la seguretat dels ciutadans i dels béns. El Col·legi Nacional d’Arquitectes condemna aquestes pràctiques i ha posat en marxa una campanya per sanejar la professió.
Seguint els principis de sostenibilitat,  una de les principals atraccions del Festival d’aquest any, és l’ inici de la construcció de la torre més alta d’Àfrica. Amb els seus 45 pisos i 250 metres d’alt, la torre integra diferents tecnologies d’eficàcia energètica com las façanes amb plaques fotovoltaiques per a la producció d’energia elèctrica.El projecte del grup bancari marroquí de comerç exterior, BMCE Bank, inclou un programa multifuncional: un auditori de 350 places, comerços a la planta baixa, oficines en els 12 primers pisos, una part residencial i un hotel en las plantes superiors.La torre està situada al llarg del río Bouregreg a prop de Rabat, i  suposa la culminació del programa de desenvolupament cultural d’aquesta ciutat (2014-2018), “Rabat Ville Lumière, Capitale Marocaine de la Culture” (Rabat Ciudad Luz, Capital Marroquí de la Cultura), iniciat pel rei Mohammed VI el mes de maig de 2014.

El pla de desenvolupament urbà de Rabat inclou la creació de varis equipaments culturals innovadors; como el gran teatre de Rabat, la casa de les arts i de la cultura, la biblioteca d’arxius nacionals, el museu arqueològic i de les ciències de la terra, un cine multiplex, una galeria d’escultures, un business center, centres comercials i diversos hotels amb marina.

El context actual de Marroc és un mercat d’oportunitats però controlat. Els arquitectes estrangers estan obligats a associar-se a un arquitecte local per poder participar a concursos o dur a terme un projecte.

Aida EL Kabbaj, arquitecta.Corresponsal COAC en Rabat.
Versió per a imprimirPDF version

Tornar