Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Unitat d'acció enfront l'LSP

El 22 de gener es va portar a terme a la seu del Col·legi de plaça Nova la reunió informativa per explicar les accions d’oposició a l’esborrany de l’avantprojecte de la Llei de Serveis Professionals (LSP). La trobada va servir també per intercanviar punts de vista amb els assistents i fer palesa la necessitat de treballar de forma unitària.

El degà del COAC, Lluís Comerón, acompanyat per la secretària de la Junta de Govern, Assumpció Puig, va explicar que s’està vivint una situació molt complicada, similar a la del 1999, quan es va aprovar la Llei d’Ordenació de l’Edificació (LOE). Així, va fer un repàs dels precedents legislatius que fins al moment han definit la professió d’arquitecte —la LOE, la Directiva Europea 2005/35 relativa al reconeixement de qualificacions profesionals, la Directiva Europea 2006/13 relativa als serveis del mercat interior i la Llei Òmnibus—. El degà va remarcar que després de la LOE, en què es van delimitar de manera molt precisa les atribucions de vàries professions, entre elles la dels arquitectecte, la dels aparelladors o la dels enginyers, la legislació posterior no ha fet cap desregulació expressa en relació a les atribucions dels arquitectes.

En aquest context, Lluís Comerón va repassar els esdeveniments de les últimes setmanes, des del moment en què va transcendir el text de l’esborrany de l’avantprojecte de l’LSP del Ministeri d’Economia i Competitivitat, a finals del mes de desembre de 2012. Aquest esborrany posava clarament en qüestió les atribucions dels arquitectes, i va provocar la reacció immediata del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya i de tots els Col·legis implicats. Ràpidament s’inicia una acció conjunta, treballada en coordinació amb les escoles d’arquitectura i estudiants i el Sindicat d’Arquitectes, en oposició a l’avantprojecte.

Fruit d’aquest treball conjunt s’ha aconseguit tenir una resposta ràpida i contundent, amb un full de ruta clar que passa per una interlocució directa amb el Ministeri d’Economia i Competitivitat en base a una oposició clara a l’avantprojecte. Així, la labor del nostre col·lectiu consisteix en transmetre al Ministeri, amb arguments econòmics, jurídics i polítics, el gran perjudici que suposaria aprovar l’LSP tal com està redactada en l’esborrany d’avantprojecte actual.

Pel que fa al recolzament que s’està rebent, el degà va explicar que ja es compta amb el d’institucions catalanes —el COAC ha rebut una carta de suport del conseller de Territori i Sostenibilitat—, europees i internacionals -com el Consell d’Arquitectes Europeu i la Unió Internacional d’Arquitectes-, i que es treballa per obtenir el recolzament de la Unesco així com d’arquitectes de renom que treballen a l’estranger. De fet, i com a resposta a una pregunta dels assistents sobre quina és la realitat en altres països europeus, el degà va explicar que en la majoria de països europeus la figura de l’arquitecte és obligatòria i que en moltes ocasions el model del nostre país és admirat i entès com a referència a seguir.

Davant la pregunta sobre què més es pot fer des de la professió, el degà va remarcar que a banda de la tasca dels col·legis professionals per explicar a l’opinió pública quin és l’exercici dels arquitectes i el valor que aporten a la societat, hi ha un treball que es pot fer de manera més individual per part de tots nosaltres. Així, ens trobem davant d’un repte i una oportunitat per millorar la relació de la professió amb la societat.

Finalment, es va posar l’accent en l’esforç que s’està realitzant per dur a terme una comunicació el més transparent possible com a punt bàsic de resposta del col·lectiu, mantenint així informats els col·legiats a través de la pàgina web específica, correus electrònics, newsletter setmanal i el nou canal twitter @COACatalunya.

Aquesta va ser la primera d’un seguit de reunions que s’estan duent a terme arreu de les demarcacions. El 24 de gener es durà a terme a Lleida, el 5 de febrer a Tarragona i les dates de Girona i l’Ebre es tancaran properament.

Vegeu l’enregistrament de la jornada:


Més informació


 

22/01/2013
Tornar