Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Moritz Küng parla dels "llibres d'arquitecte" al cicle Europa, Europa

El 9 de març va tenir lloc la quarta sessió del cicle Europa, Europa amb el comissari d'exposicions i editor Moritz Küng com a protagonista, que va parlar sobre la intersecció entre l'art i l'arquitectura en la conferència que portava per títol "L'arquitectura dels llibres d'arquitectura". En aquesta ocasió, la presentació del conferenciant va anar a càrrec de José Zabala, de l'estudi d'arquitectura González Hinz Zabala, qui ha treballat amb Küng en alguns projectes.

Moritz Küng, suís afincat a Barcelona, va parlar sobre els llibres d'artista apareguts els anys 60 del segle passat, tot i que no va ser fins el 1973 que es va introduir el terme artist's book. Es tracta de llibres —o objectes en forma de llibre— en els quals l'artista hi té una gran implicació, pensats com a obres d'art per elles mateixes. Sobre el seu equivalent en el món de l'arquitectura —l'architect's book—, Küng considera que no tots els llibres d'arquitectura sóin un llibre d'arquitecte.

Així, pel que fa als llibres d'arquitectura, malgrat podem dir que tenen el seu origen en el període de finals del segle XIX i principis del XX, segons Küng la seva cronologia començaria a inicis dels anys 90, arran de l'interès dels arquitectes per col·laborar amb artistes contemporanis. En aquesta època alguns arquitectes comencen a encarregar a fotògrafs destacats fotografies subjectives i personals de les seves obres, i comencen a valorar l'aportació que la creació artística pot fer a la presentació de l'obra arquitectònica.

L'architect's books, un projecte en si mateix
En aquest inici dels llibres d'arquitecte, o architect's books, Küng pren com a referència dues publicacions que considera fites importants: una d'Herzog & de Meuron —Architektur von Herzog & de Meuron Fotografiert von Margherita Krischanitz, Balthasar Burkhard, Hannah Villiger und Thomas Ruff, mit einem Text von Theodora Vischer— i l'altra de Rem Koolhaas —S,M,L,XL

Es tracta de dues publicacions molt diferents. L'últim, probablement conegut per tots, és un compendi de la carrera de l'arquitecte holandès, escrit per ell i dissenyat per Bruce Mau. Els projectes i assajos s'hi disposen en funció de la seva escala, incloent manifestos, diaris, contes, meditacions, notes de viatges, anuncis, reproduccions i infografies. El llibre, de producció luxosa i exhuberant, amb 1.344 pàgines, contrasta amb la publicació d'Herzog & de Meuron, un catàleg elegant i concís, de només 48 pàgines. 

Ambdues publicacions són considerades per Küng com els primers "architect's books": llibres molt personals, que encarnen la mentalitat dels seus autors i la seva política. A partir d'aquí, l'editor va mostrar 4 exemples de "llibres d'arquitecte" que neixen arrel de, o potser per contradir a, les dues publicacions esmentades.

El primer és el llibret Tiere + deine Freunde, de b&k + Brandlhuber. L'arquitecte alemany, avesat a contradir les convencions establertes i a cercar formes alternatives de viure, publica aquest catàleg on intercala imatges de la fauna local (papallones, gats, cavalls, esquirols...) amb realitzacions de l'arquitecte.

El segon es titula 2050 / Bitterness, de François Roche (R&Sie), i es va publicar en ocasió de l'exposició "Urban experiment", en la qual Roche presentava les seves utopies urbanes. Situat en el futur, l'arquitecte mira enrere a la seva pròpia carrera professional, a un treball incomprès per molts.

Seguidament Küng va presentar Plants & Architecture, de Junya Ishigami, un minillibre publicat en ocasió de l'exposició del Pavelló japonès projectat per Ishigami. El llibre mostra espais de gran bellesa i serenitat i presenta les intervencions de l'arquitecte, modestes però molt elegants.

El quart exemple és Leise Formen, d'E2A - Piet Eckert i Wim Eckert, imprès en blanc i negre, en una edició sofisticada. Només s'hi mostren maquetes, que semblen escultures, i que són una simplificació deliberada dels seus projectes, una reducció a l'essencial. Küng va explicar com aquesta publicació deixava palès que el "llibre d'arquitecte" és un projecte en si mateix. 

Küng va concloure la conferència apuntant que els arquitectes haurien de prestar més atenció a l'espai anomenat "llibre". Finalment, va rellegir una cita sobre els "llibres d'artista", però substituint art i artist per les paraules architect i architecture:

The architect's book is not an architecture book.
The architects' book is not a book about architecture.
The architects' book is architecture.
The architects' book is a book in the most proper sense of the word.
The architects' book is not only a herald of ideas, it is the idea.
The architects' book is a book as book.

Si no vau poder assistir o si voleu reviure la conferència, us recomanem que visualitzeu el vídeo:

15/03/2017
Tornar