Exposició: "Del camp a la casa. Els poblats de colonització de les Terres de Ponent"

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
L’exposició “Del camp a la casa. Els poblats de colonització de les Terres de Ponent” té el seu origen en les tasques d’identificació, classificació i digitalització dels plànols dels projectes dels poblats de colonització, facilitats per l’Arxiu Històric de Lleida.

Aquest treball inicial va possibilitar apropar els documents a les aules de l’Escola d’Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull, on es va procedir a un primer estudi i, posteriorment, ha estat àmpliament desenvolupat i completat per l’arquitecta i professora Mercè Bosch Roma, mitjançant una profunda anàlisi de tot el contingut documental.

L’any 1939, un cop acabada la guerra civil, es va crear el “Instituto Nacional de Colonización (INC)” amb l’objectiu de desenvolupar nous pobles i nuclis rurals per a l’assentament dels agricultors que haurien de conrear les zones transformades en regadiu. En l’àmbit de la zona regada pel canal d’Aragó i Catalunya es van construir quatre poblats, tots ells projectats per arquitectes notoris de l’època: Gimenells (Alejandro de la Sota, 1945), Sucs (José Borobio, 1948), Pla de la Font (José Borobio, 1956) i Vencillón (Manuel Jiménez Varea, 1961).

L’exposició contribueix a la divulgació del material original, així com dels estudis efectuats, perquè donar-lo a conèixer i explicar els seus valors és el primer pas per estimar-lo i protegir-lo.
Versió per a imprimirPDF version