Exposició: "Els tresors de la Seu d’Ègara: Patrimoni singular català"

Imatge: 
Seu d'Ègara
Del 6 al 27 de juliol la seu de la Delegació del Vallès acull l’exposició “Els tresors de la Seu d’Ègara: Patrimoni singular català”, organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i el Museu de Terrassa.

El conjunt monumental de la Seu d'Ègara, situat al bell mig de la ciutat de Terrassa, vora el Parc de Vallparadís ha conservat un testimoni únic de l'art i l'arquitectura de diferents èpoques: dels primers segles del cristianisme a la Hispània romana, d'una poderosa seu episcopal durant el Regne dels Visigots i d'un recinte religiós molt especial en el marc de la Catalunya medieval i de l'art romànic. A més, exhibeix dos retaules gòtics extraordinaris i mostres molt característiques de l'art renaixentista i barroc.

Des del mes de desembre de 2017 fins al passat mes de març, l'exposició es va poder visitar a la Delegació de Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea a Brussel·les. Dins dels actes de l’Any europeu del Patrimoni Cultural, el Museu de Terrassa treballa per fer-la arribar a diferents racons de la ciutat, i dins el marc col·laboratiu entre l’Ajuntament de Terrassa i la Delegació del Vallès del COAC pel que fa al desenvolupament d’activitats conjuntes dins l’àmbit de la formació i la cultura, la nostra seu comptarà amb aquesta valuosa exposició.

La mostra està formada per una vintena de panells amb imatges del conjunt monumental acompanyades de text explicatiu que ajuden als visitants a conèixer la història i l’evolució d’un dels elements arquitectònics i patrimonials més importants, singulars i representatius de Terrassa, de Catalunya i d’Europa. Recollint l’evolució de la Seu d’Ègara, des dels seus orígens en l’època ibèrica  i romana, passant pels successius períodes medievals, romànics, gòtics i moderns fins a arribar a l’actualitat.

L’exposició facilita una aproximació a la Seu d’Ègara des d’àmbits com l’arqueologia, l’arquitectura o la pintura, explicant de forma clara i divulgativa les diferents trobades vinculades, primer amb els orígens de l’emplaçament i després amb el posterior conjunt episcopal.

La Seu d'Ègara se situa actualment com un dels monuments més singulars dintre del patrimoni cultural català, espanyol i europeu. La mostra vol reivindicar la  seva importància i el valor artístic, interpretar la seva evolució i difondre el seu valor cultural i patrimonial al conjunt de la societat.  En aquests moments està en marxa la seva candidatura per obtenir la distinció de Patrimoni de la Humanitat, que atorga la UNESCO, basada en el caràcter únic i universal d'alguns elements singulars que han travessat els segles fins als nostres dies i que en el segle XXI han estat recuperats i protegits com a llegat extraordinari per a les futures generacions.
Versió per a imprimirPDF version