Frank Gómez

Exposició: "Passat Industrial. Espais de l’oblit"

Imatge: 
© Frank Gómez

De l’11 d’octubre al 9 de novembre de 2019 la sala d’exposicions de la Casa Llluvià, seu de Manresa de la Demarcació de les Comarques Centrals,  acull l’exposició “Passat Industrial. Espais de l’oblit”, una mostra de fotografies de Frank Gómez Castrillo, resultat del seu projecte Passat industrial

La gènesi d’aquest projecte es remunta a 1985, any en què Gómez Castrillo va començar a fotografiar alguns dels diferents edificis industrials de la ciutat de Terrassa. Amb el temps, després d’analitzar les fotografies realitzades i l’evolució urbanística de la ciutat, el fotògraf va sentir la necessitat de sistematitzar el procés fotogràfic i deixar una constància més rigorosa de les velles fàbriques que encara quedaven en peus.

El projecte fotogràfic Passat Industrial documenta gràficament l’estat d’aquelles antigues fàbriques en el seu estat d’abandonament, d’intervenció o després d’un pla de restauració o rehabilitació. L’exposició se centra en aquells edificis industrials ja desapareguts o oblidats, fotografiats entre els anys 2005 i 2017 arreu de Catalunya. L’atmosfera dels espais abandonats i la maquinària inservible genera una poesia visual on el color i la geometria de les imatges ens transporten a un viatge oníric i històric cap a l’època d’esplendor de les indústries. 

El projecte pretén fer visible la riquesa del nostre patrimoni industrial, en molts casos abandonat i oblidat, no tan sols pel seu valor arquitectònic o tècnic, sinó també social, ja que aquests edificis formen part de la nostra memòria col·lectiva i tarannà. Vol ajudar a crear consciència de la importància històrica d’aquest període i de la necessitat de la rehabilitació i de la documentació gràfica per preservar aquest llegat.

Aquesta exposició està inclosa a la programació de les Jornades Europees de Patrimoni dels dies 11,12 i 13 d’octubre. També forma part de les activitats programades per celebrar els 200 anys de la fàbrica dels Panyos de Manresa els mesos d'octubre i novembre.

Versió per a imprimirPDF version