Imatge maueta

Activitat familiar "Un arbre - un lloc - una ciutat"

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Barcelona és una ciutat molt densa (gairebé 16.000 habitants/km²) i, alhora, és una de les ciutats del món que té menys zones verdes (només 6 m² de verd per habitant). Concretament, a l’Eixample el 95% de la superfície està coberta per edificis, voreres i asfalt i, per tant, només el 5% és de terra i transpira. Es duen a terme polítiques concretes perquè la natura tingui el seu lloc a la ciutat i perquè s’incrementi la diversitat biològica, amb la convicció que una ciutat més verda és una ciutat que obre més possibilitats a la salut i al benestar de les persones.

En aquest sentit, l’activitat que es proposa pretén ser una eina de reflexió entorn a la renaturalització de la ciutat. S'oferirà als participants un escenari urbà (terrassa, balcó, pati, jardí, vorera, cruïlla...) i un element natural (alzina, xiprer, plàtan, cedre...), per definir usos al voltant d’aquest, dissenyant "un lloc" ple de vida i activitat, gràcies a la introducció del verd.

Objectius generals:
- Promoure la implicació de la ciutadania en l’increment del verd i la biodiversitat, apoderant a les persones en l’increment del verd des de l’àmbit privat.
- Donar a conèixer els beneficis ambientals i socials del verd en la ciutat, reflexionant sobre els usos de l’espai públic i la funció d’aquest com a espai de socialització.
- Despertar la reflexió i l’esperit crític sobre l’entorn urbà.

Objectius específics:
- Construcció d’una maqueta col·lectiva dels possibles verds públics i privats a la ciutat.
- Apropar el projecte de les Superilles com a eina de transformació de la ciutat cap a una ciutat més sostenible i amable, així com els diferents programes i plans que incideixen en l’actuació sobre els espais oberts (el Pla Buits, el Pla de jardins interiors d’illa, el Pla terrats vius i cobertes verdes...)
- Incitar a la reflexió sobre l’espai a l’aire lliure i els seus usos, oferint la possibilitat de dissenyar aquests espais.

Comissariat: El Globus Vermell
Versió per a imprimirPDF version