Revista de corresponsals: L'avenç de l'e-learning en el context d'aprenentatge de l'arquitectura

© Llacuna de Pampulha, Belo Horizonte, Brasil Photo Livia Macedo

A l’AAP Alternative Academic Project, (laboratori innovador aplicat a projectes públics i privats) es generen activitats i esdeveniments relacionats amb l'arquitectura, l'art, el disseny, el paisatge. L’AAP consta d'una xarxa de professionals i col·laboradors en el context conjunt dels programes proposats principalment en el context Llatí Americà. Un dels objectius principals d'AAP és el de construir un debat alternatiu sobre l'arquitectura, la planificació urbana i el paisatge i sobretot poder ser de suport a una gran quantitat de facultats d'arquitectura que volen potenciar les activitats acadèmiques, l'experimentació i les relacions internacionals. D'alguna manera l'AAP té l'ambició amb el temps de constituir una escola virtual de professionals i acadèmics de diferents països que puguin compartir ideals, visions i que es puguin involucrar en projectes de diverses característiques amb la clara intenció d'investigar.

Si l'enfocament principal de l'AAP vol ser en els tallers de projecte, un aspecte important és el de les entrevistes i debat en línia que s'ha desenvolupat de forma exponencial en aquests temps que estem vivint. L’AAP està organitzant un debat en línia amb el títol "Desafiaments actuals de l'arquitectura" en un moment carregat d'incertesa dictat per una pandèmia i un confinament o semiconfinament a escala global. Podria semblar que aquest moment estaria vinculat a una paràlisi i estancament, però no obstant això s'ha convertit en un moment de revisió emocional i productivitat intel·lectual importantíssima tant a nivell individual com col·lectiu. Aprofitant aquesta singular circumstància, com una gran oportunitat per a la quietud, una distància obligada amb la nostra quotidianitat, que ens permet accedir a experiències diferents i que només són possibles des de l'absència de les activitats a què estem regularment habituats, ens interessa plantejar-nos què consideracions sorgeixen sobre la nostra disciplina.

Si les crisis són oportunitats, podem pensar que representen també una empenta cap a una revisió profunda sobre el que som, i el que volem o podem ser. Aquest esdeveniment vol ser obert (sense data de finalització), i que puguin sumar-se diferents professionals explicant el seu punt de vista respecte a la temàtica abordada. De moment els convidats són els següents: Miguel Nazar (Concepció, Xile), Enrique Larrañaga (Caracas, Veneçuela), Carlos Maia (Belo Horizonte, Brasil), Elisa Silva (Caracas, Veneçuela), Carlos Wandosell (Madrid, Espanya), Eduardo Kairuz (Melbourne, Austràlia), Andrea Griborio (DF, Mèxic), Alessandro Famiglietti (Caracas, Veneçuela), Edgar Mall (Medellin, Colòmbia), Carlos Gómez de Llarena (Caracas, Veneçuela), Augusto Angelini (Santiago de Xile, Xile) , Victor Sanchez Taffur (Caracas, Veneçuela), Juan Martin Flors (La Plata, Argentina), Emmanuel Mastroianni (Maracaibo, Veneçuela). L'esdeveniment s'iniciarà l'1 de novembre de 2020 i comptarà amb uns dos convidats cada setmana, l'esdeveniment serà publicitat a la pàgina d'AAP.

D'altra banda, AAP ha organitzat també la segona edició en línia de l'Workshop Arquitectura a la llacuna de Pampulha, Belo Horizonte, Brasil. Dins l'àrea de projecte patrimoni UNESCO. El taller amb el suport acadèmic de la UNIBH de Belo Horizonte i de la Universitat Da Vinci de Guatemala ha treballat a la llacuna de Pampulha sobre les obres d'Oscar Niemeyer i Roberto Burle Marx. El taller se centra en aspectes de millora pel que fa a l'espai urbà i de serveis que amb el temps van perdre la seva identitat. El taller, que hem coordinat amb Carlos Maia, ha comptat amb la presència de trenta estudiants i professionals de diferents ciutats del Brasil i del context de sud Amèrica. A més, també hi han participat un ampli nombre de conferenciants entre els quals Giancarlo Mazzanti (Bogotà, Colòmbia), João Mendes Ribeiro (Coimbra, Portugal) Mapa Arquitectes (Porto Alegre, Brasil - Montevideo, Uruguai), Oscar Gonzalez Moix (Lima , Perú), Estudi 41 (Curitiba, Brasil), Gustavo Utrabo (São Paulo, Brasil), Carlos Ferrater (Barcelona).

El taller ha perfeccionat els mètodes d'ensenyament en línia que han de ressaltar, simplificar i reduir els temps de comunicació, fer servir constantment els mètodes de disseny a través d'una tauleta gràfica, i ser capaç d'una adaptació constant.

Diferents universitats del Brasil i d'altres països de sud Amèrica han mostrat interès pel taller i actualment s'està adaptant el format i la metodologia per a poder-lo reproduir en diferents contextos.

Per a més informació: https://www.instagram.com/alternative.academic.proj/

 

 

Alberto Collet, arquitecte. Corresponsal de COAC a Porto, Portugal. Octubre 2020

Versió per a imprimirPDF version

Tornar