Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El modelo de arquitectura catalana sostenible se explicó a Francia

Resso Solar Decathlon © Andres Flajszer

En un ambiente de desfallecimiento y apocalipsis general, a pocas semanas después de los atentados, París parece ressorgir con una nueva esperanza para el planeta: la conferencia Paris Climat 2015 (COP 21). Representantes y personalidades de todos los países del mundo son invitados a debatir sobre una pssible estrategia mundial para evitar el desastre que representaría el aumenot de la temperatura ambiente de +2° de aquí  al 2100. 

Como han demostrado numerosos estudios, el 30% de las emisiones de los gases con efecto invernadero son producto de la energía consumida por la construcción de edificios. Con el espítiru de compartir conocimientos i experiencias, la Maison de l’Architecture y la delegación del gobierno de Catalunya  invitaron al Col·legi d’arquitectes de Catalunya para un encuentro al voltant de l’arquitectura Catalana sostenible el 26 de novembre de 2015

La asociación de acojida estaba instalada en el recinto del antiguo convento de los Récollets, al lado de la “gare de l'est”. El edificio, de una reconversión minimalista y de una robustez majestuosa, entrecalava espais d’alts sostres entre pilars de fusta i bigues metàl·liques. Dues grans portes metàl·liques separen la cafeteria de la sala d’actes tindrà lloc l’esdeveniment : una església d’una sola nau despullada completament de l’activitat del passat per convertir-se en el lloc culte  dels arquitectes francesos.

Els quatre arquitectes convidats varen ser encapçalats pel Doctor Arquitecte Albert Cuchi, qui va fer una crida cap a una resposta universal de la professió de cara a la influència d’aquesta envers el canvi climàtic. Quatre generacions d’arquitectes donen bons exemples constructius de la tradició constructiva fins a les tecnologies més actuals,  tot amb un fil conductor de fons que recorda que la sostenibilitat no és un invent del segle XXI.

Francesc Rius, Felip Pich Aguilera, Joan Sabaté, Claudi Aguiló i Roger Tudó no defraudaren l’alta admiració per a la feina ben feta que tenen els francesos cap a la producció arquitectònica del  nostre país. Un públic extens va acollir amb paciència i atenció la presentació de projectes com l’intel·ligent inserció paisatgística del centre de Natura i desenvolupament sostenible dels Pirineus, l’eficàcia energètica de la façana del banc de sang i teixits de Catalunya i el Centre Tecnològic Leitat, i l’hivernacle del Centre de recerca ICTA-ICP.UAB, la nova  “machine à habiter”.

Durant el cocktail del “café A”,  lloc de referència dels arquitectes parisencs, els intercanvis entre els diferents participants de l’acte van ser positius pel que fa a les noves formes d’arquitectura sostenible. La Maison de l’architecture acull una activitat d’unes característiques similars que el Col·legi d’arquitectes de Catalunya i ofereix un bon exemple de funcionament. Aquesta trobada sembla ser l’inici d’un intercanvi fructuós per a trobar respostes del que ha d’esdevenir la nostra professió en el futur. La riquesa es troba en la diversitat! Malgrat tot, el repte de la reducció d’emissions de CO² sembla encara lluny, sobretot pel que fa el desenvolupament i la densificació de les ciutats. Quan serà la pròxima oportunitat per a modernitzar “la carthe d’anthènes” ?

 Marina Daviu, arquitecta. Corresponsal a París, França.

Printer-friendly versionPDF version

Tornar