Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El Brèxit. I què passarà ara?

© Maria Giramé

Fa gairebé mig any que la Gran Bretanya va votar per sortir de la Unió Europea en un referèndum històric. Què pot significar el Brèxit per al sector de l'arquitectura del Regne Unit i per al de la resta d’Europa?

El fet és que encara no ens trobem del tot en el "post-Brèxit". La data prevista per a l’activació de l'article 50 és el mes de març del 2017, i segons aquest article, el procés de negociació amb la Unió Europea pot durar fins a 2 anys. Per tant, no hi haurà respostes definitives a què passarà després d’aquest període d'incertesa i és aquí on es plantegen moltes preguntes sobre les conseqüències en el sector durant aquest temps d’impàs.

Segurament la incertesa econòmica és de moment la major amenaça per a totes les parts i, davant d’aquesta situació, sembla que molts dels projectes i de les inversions previstes es podrien congelar, podent afectar negativament el sector. Aquesta situació podria veure’s agreujada o no en funció de les negociacions del Brèxit.

No obstant, cal destacar que en aquest moment, continuen havent-hi oportunitats per a les inversions estrangeres donat el baix valor de la lliura actual. A més a més, la inèrcia del fort creixement dels anys anteriors i dels projectes que ja estan en marxa, mantenen un elevat nivell d’activitat al sector. El valor afegit brut anual produït pel sector va créixer a una mitjana de més del 15% entre els anys 2010 i 2014, passant de produir 2.640 milions a 4.330 milions de lliures anuals. Cal tenir present també, a l’hora d’estimar el futur nivell d’activitat del sector, l’alta demanda de nous habitatges. Particularment, en l’àmbit metropolità de Londres, l’emergència habitacional ha donat lloc a iniciatives com “Homes for Londoners”, de l’actual alcalde Sadiq Khan, que reclama la construcció de 50.000 habitatges nous cada any.

Una altra manera d’intentar entendre com rep la professió l’impacte de la situació actual, posterior al referèndum del Brèxit i previ a la seva execució, és l’enquesta mensual que fa el RIBA (l’organització professional per a arquitectes del Regne Unit) sobre les expectatives laborals en els propers mesos. Els gràfics mostren un llarg i consistent període d’optimisme, que comença a l’inici del 2013 i que només es veu interromput per una abrupta baixada de les expectatives laborals el juny del 2016, coincidint amb el referèndum, arribant a valors negatius. No obstant, les dades dels últims mesos, i en particular les d’octubre, revelen un considerable increment de la confiança dels despatxos d’arquitectura en el futur immediat. Malgrat tot, és difícil saber si aquesta confiança es veurà consolidada seguint la inèrcia dels anys precedents o es veurà minvada dràsticament cada vegada que alguna notícia sobre el Brèxit faci tremolar els mercats.

En aquest context, ja és sabut que el sector de l’arquitectura del Regne Unit i de tota Europa haurà d’afrontar diversos reptes, que podrien trobar solucions més o menys interessants en funció de la voluntat política dels diversos actors participants en les negociacions del Brèxit, així com de les polítiques internes que puguin desenvolupar els diferents nivells d’administració local. En un informe recent, el RIBA ha posat en relleu alguns d’aquests reptes, sintetitzats a continuació:

I.Mantenir la força del sector de l’arquitectura del Regne Unit:

En el context d’inestabilitat econòmica mencionat anteriorment, el sector demana al govern del Regne Unit i al Banc d’Anglaterra que aportin seguretat pels inversors, sobretot per a les inversions nacionals relacionades amb infraestructures i habitatge degut a la manca de finançament de la Unió Europea. El govern també hauria de potenciar l’obertura de mercats locals i a l’estranger, tot assegurant la facilitat a l’accés del finançament per promotors i indústria del sector, però especialment a les PIME.

II.Mantenir el reconeixement de les qualificacions professionals:

En les últimes dècades, el sector professional del Regne Unit ha sigut capaç de captar talent de tot el món, fomentant així la innovació i la captació de clients a escala mundial i aportant diferents perspectives culturals i una gran diversitat lingüística. En aquest sentit, al voltant de 500 arquitectes de la Unió Europea es registren cada any a la ARB, el Registre Oficial d’Arquitectes del Regne Unit. Així doncs, no és d’estranyar que, després del resultat del referèndum, molts despatxos d’arquitectura britànics ja hagin mostrat la seva preocupació pels possibles problemes de personal, i com això podria tenir un impacte en la seva capacitat per contractar i retenir el talent Europeu. És per això que el sector reclama mantenir el reconeixement de la qualificació professional dels arquitectes europeus al Regne Unit, i proposa buscar reconeixements mutus també en altres mercats.

III.Mantenir un sector qualificat i innovador:

L’increment d’immigració de la Unió Europea ha jugat un rol molt important per omplir certs buits en el mercat britànic ja que més d'1 de cada 5 treballadors en el sector de la construcció provenen de l’estranger. L’organisme que regula el sector de la construcció, el Chartered Institute of Building, estima que el sector necessitarà 224.000 nous treballadors per a l’any 2019. Si la marxa del Regne Unit de la Unió Europea es tradueix en restriccions en la llibertat de circulació de treballadors, significarà encara un buit més gran dins del sector de la construcció. Per aquest motiu, el govern del Regne Unit hauria d’assegurar la llibertat de moviment pels arquitectes i per a totes les parts del sector de la construcció revisant els criteris d’immigració, un dels temes que serà de major controvèrsia durant les negociacions.

IV.Mantenir l’accés al finançament per a la investigació:

Malgrat el Regne Unit ha sigut un dels major contribuents al pressupost de la Unió Europea destinat a la investigació, el finançament que han rebut per a activitats de desenvolupament, recerca i innovació per part de la UE ha sigut superior, superant durant el període d’entre el 2007 i el 2013 un 63% el valor aportat. És per això que, com a conseqüència del Brèxit, les ajudes a la investigació disminuiran afectant tant a les universitats com als departaments d’investigació tecnològica d’algunes empreses. A més a més, la sortida de la Unió Europea pot tenir un gran impacte en el sector de l’educació ja que en el 2015, el 13% dels estudiants a universitats del Regne Unit provenien de països comunitaris. Qualsevol disminució o canvi en les convalidacions és probable que afecti l’acceptació d’estudiants i professionals acadèmics europeus a universitats del Regne Unit, i probablement també als programes d’intercanvi temporals com l’Erasmus.

V.Mantenir les certificacions de qualitat pels productes de la Unió Europea:

La indústria de la construcció del Regne Unit importa el 64% dels seus materials de la Unió Europea. Si el Regne Unit opta per diferents certificacions de qualitat, no només afectaria al sector britànic directament, sinó també a les empreses comunitàries per a les quals el mercat britànic és clau. És per això que el sector creu important que el Regne Unit continuï formant part en totes les discussions en relació a les necessitats específiques de la Unió Europea pel que fa a les normes determinades i en les decisions sobre les normes harmonitzades (normes UNE-EN), que són les que satisfan els criteris de màxima seguretat de la Unió Europea o l’obeeixen.

Maria Giramé Aumatell, arquitecta. Corresponsal del COAC a Londres, Regne Unit

Referències

https://www.architecture.com/RIBA/Aboutus/Whoweare/BrexitBriefing

https://www.architecture.com/RIBA/Professionalsupport/FutureTrendsSurvey

http://www.arb.org.uk/arb-brexit-faqs

https://www.architectural-review.com

https://www.architectsjournal.co.uk/news/the-aj-on-brexit-10-predictions

 

Printer-friendly versionPDF version

Tornar