Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Rio de Janeiro i las Fabelas.

UIA 2020 – Rio de Janeiro

© Flickr Rio de Janeiro

Queden 2 anys pel proper Congrés Mundial Internacional d’Arquitectes, el major esdeveniment mundial d’arquitectura, que es realitzarà per primera vegada a Brasil, a la ciutat de Rio de Janeiro, al 2020, que porta per títol “ Tots els mons. Un sol mon. Arquitectura 21”.

El congrés està organitzat per “l’Instituto de Arquitetos do Brasil” (IAB), organització no governamental que representa els arquitectes i urbanistes brasilers. L’ IAB és membre fundador de la Unió Internacional d'Arquitectes (UIA), i òrgan consultiu de la UNESCO en matèria d'hàbitat i qualitat de l'espai construït.

Rio de Janeiro, ciutat amfitriona de l'esdeveniment, va ser el bressol de l'arquitectura brasilera moderna al segle XX, que es considera un símbol important de la cultura del país, on els principis establerts per l'avantguarda internacional es van adaptar a les condicions culturals i climàtiques, obtenint reconeixement internacional.

Per a l'esdeveniment Rio UIA 2020, es proposa, a principis d'aquest segle, honrar els èxits arquitectònics del segle passat i preparar-se per al següent pas: l'enfrontament de qüestions i paradigmes contemporanis.

Amb aquests paràmetres en ment, immersos en l’actual crisis social, política i econòmica al Brasil, el passat mes d´octubre de 2017 es va celebrar la “II Conferència Nacional d’ Arquitectura i Urbanisme” a Rio, on es va discutir sobre les qüestions que es tractaran al futur congrés i varen quedar reflectides a la “ Carta do Rio de Janeiro”.

“ La ciutat del segle XXI, convulsiona davant el caos urbà. El creixement accelerat de la població farà que la població de la terra arribi entre els 11 i els 12 mil milions d’habitants l'any 2050/2060, la majoria habitaran en megalòpolis amb gegantins barris marginals, servits per poca o cap infraestructura. El canvi climàtic s’intensificarà a escala planetària, generant tensions socials i geopolítiques, i afectant catastròficament als més desfavorits”.

El tema central del congrés, “Tots els mons”, inclou les diverses formes de pensar, habitar i viure la ciutat al voltant de quatre eixos de discussió:

1. Fragilitats i desigualtats

Els canvis que es produeixen en la humanitat, a una velocitat sorprenentment, causaran a les ciutats formes de ocupació inadequada, que requereixen de solucions innovadores i ens obliguen a noves formes d’actuació.

2. Canvis climàtics, tecnològics i socials

Discutir els canvis de tots els mons, així com els reflexes en Arquitectura i Urbanisme a partir d'aquestes dimensions.

3. Transitorietat i fluxos

Quines són les contribucions de l'Arquitectura i l’Urbanisme contra les pressions i l’impacte en el territori, causades per la migració en totes les seves magnituds?

4. Dimensió cultural

Establiment de polítiques i processos d'acollida en el sentit més ampli de les diferents identitats culturals, una vegada ja tenim les bases per a una vida planetària, transnacional i transgeogràfica.

La idea de la finitud del planeta, ens planteja nous reptes en la recerca de la preservació i la sostenibilitat de les condicions ambientals, assenyalant que en la data del 27è Congrés Mundial d'Arquitectes, estarem a deu anys del termini de l’agenda de l’ONU per aconseguir una societat sense pobresa, sense fam i amb ciutats sostenibles.

O amanhã não está pronto
Há muitos amanhãs possíveis
A escolha é hoje
O amanhã é hoje

El demà no està llest.

Hi ha molts demàs possibles

L'elecció és avui

Demà és avui.

 

Carlos Arribas, arquitecte. Corresponsal del COAC a Rio de Janeiro, Brasil. Abril 2018

 

Links:

Carta do Rio http://caubr.gov.br/conferencia-2017/carta-do-rio-2/

Vídeo presentació del congrés UIA 2020 – Rio de Janeiro

https://www.youtube.com/watch?v=TGgAApuBn3Q&feature=youtu.be

 

Printer-friendly versionPDF version

Tornar