Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Profesora exposant.

Porto, Escola d'Estiu amb un equip multidisciplinari

© João Rita

Acabem de realitzar la segona Escola d'Estiu organitzada pel Núcleo de Arte da Oliva i el Centro de Arte de S. João da Madeira, que s'ha celebrat del 9 al 13 de juliol a São João da Madeira, ciutat industrial propera a Porto.

El programa en format de residència va ser dirigit a alumnes graduats i postgraduats de les Arts, Enginyeria, Arquitectura i Disseny. L'encreuament de coneixement i processos creatius de les diferents àrees artístiques és la base de la construcció d'un grup que sap construir ràpidament noves idees i respostes innovadores. La segona Escola d'Estiu va tenir l'objectiu de ser un laboratori d'investigació en la recerca d'un projecte de pavelló mòbil que tingués la funció principal de cinema a l'aire lliure. Una estructura que tingués en ment aspectes funcionals, econòmics de lectura visual, contingut i transport. El projecte es va elaborar per aquest equip multidisciplinari a nivell de concepció, construcció tècnica i de contingut de programació, utilitzant, en la mesura possible, materials d'indústries locals.

L'equip del projecte tenia cinc nacionalitats diferents (Portugal, Itàlia, Mèxic, Brasil i Argentina). Els alumnes d'aquesta edició procedien de disciplines molt variades que van aportar riquesa al projecte: Una dissenyadora amb mestratge en disseny de producte, espai i comunicació ETSEIB Barcelona, ​​mestratge en disseny tèxtil Universitat de Bòreas Tèxtil, Suècia i doctorat en Enginyeria Tèxtil Universitat del Minho, Portugal. També una llicenciada en disseny i comunicació visual UNAM Mèxic, Mestratge en Art i Disseny de l'espai públic Univerdiade de Porto, Curs en Conservació en Art Contemporani Universitat País Basc. Un artista visual format en cinema i audiovisual per la universitat federal de Pernambuco, Brasil. Una altra artista, en aquest cas formada per Goldsmiths, University of London, UK. I finalment, una arquitecta formada per la Universitat Nacional de Rosario Argentina i Màster en Gestió integral de la Construcció especialitat en Arquitectura d'interiors Universitat Ramon Llull - La Salle de Barcelona.

La part central del programa va residir en la formulació, discussió i desenvolupament de propostes relacionades amb la construcció d'un pavelló d'ús públic a la ciutat amb la funció principal del cinema com a lloc d'agregació per excel·lència. L'equip va pensar en un ús sostenible de materials i recursos. Es va pensar en una estructura flexible que podria ser usada en diferents parts de la ciutat en particular dels barris socials de la ciutat. Es tractava d'un primer acostament a la construcció d'un pavelló que pogués donar noves possibilitats culturals per a la ciutat.

Va ser interessant la construcció d'una maqueta a escala 1:1 d'un mòdul constructiu i l'ús d'un sistema de teixits d'origami per a cobrir l'estructura. El treball desenvolupat a l'Escola d'Estiu, que enguany ha estat coordinada per mi mateix, arquitecte candidat a Doctorat FAUP, i ha comptat amb la col·laboració en la part de comunicació i multimèdia d'Afonso Quintã, es donarà a conèixer públicament i en una publicació en paper. L'estructura es construirà en les setmanes següents a la realització de l'Escola. S'espera que aquest element, un cop construït, es pugui moure per la ciutat.

 

Alberto Collet, Arquitecte. Corresponsal del COAC a Porto, Portugal. Juliol 2018

Printer-friendly versionPDF version

Tornar