ESert
ESCOLA D'ESTIU: Formació per a guies d'arquitectura
EBC2140704
COAC

Lloc
COAC - Carrer Arcs
Carrer Arcs, 1-3, 5a planta
08002 Barcelona (Barcelona)
93 306 78 44

Dates
Del 8/07/2014 al 17/07/2014,
Horari

Dimarts i dijous de 10.00 h a 14.00 h,
Durada 16 hores  

Director/docent
EL GLOBUS VERMELL Arquitectes i divulgadors de l'arquitectura,
Idioma Català El cobrament de la matrícula es farà efectiu abans de l'inici del curs o mòdul de postgrau.


(*) Estudiants, arquitectes no col.legiats i altres professionals del sector

(**)Col.legiats a altres col.legis professionals i associacions amb els que tenim conveni.

A qui va dirigit

Arquitectes i estudiants d'arquitectura interessats en iniciar-se en la creació i interpretació d'itineraris urbans i visites guiades arquitectòniques adreçades tant a públic general com públics específics (grups especialitzats en arquitectura, grups de joves, grups de discapacitats, etc).

Curs inclòs a "ESCOLA D'ESTIU 2014"
Amb la voluntat d’impulsar la formació dels arquitectes col·legiats, l’Escola Sert ha programat a partir del proper 30 de juny, una sèrie de cursos intensius a meitat de preu per a arquitectes col·legiats per tal de respondre a la constant evolució del sector, acompanyant a l’arquitecte en el desenvolupament del seu exercici professional i en l’exploració dels nous perfils d’ocupació. 

Objectius

L'objectiu d'aquest curs és oferir els coneixements, les eines i els recursos indispensables per al desenvolupament integral d'itineraris i visites combinant el coneixement propi de l'arquitecte amb les nocions bàsiques narratives i escèniques per enfrontar-se a tota mena de públics i situacions.

Per una banda, el context actual ens porta a haver de diversificar la nostra activitat com a professionals. D'altra banda, gairebé l'únic sector econòmic que ha seguit creixent al nostre país, malgrat el context de crisi, ha estat el sector turístic, el qual, a més, està començant una lenta però indefugible transformació cap a un turisme de qualitat. Aquest turisme, lluny dels clàssic trinomi "platja+paella+festa", busca aprofundir en el coneixement del lloc que visita i, per tant, s'interessa, entre d'altres, per la història i l'arquitectura dels seus pobles i ciutats.

És aquest, per tant, un mercat al qual podem accedir amb les millors garanties sempre i quan tinguem els coneixement específics que introduirem en aquest curs. És un curs molt pràctic on els coneixements teòrics s’aniran aplicant en el desenvolupament d’un projecte real que serà tutoritzat pels professors del curs.

Programa

Dimarts 8/07/17

- 10.00 - 11.45: Introducció general

El primer mòdul del curs el dedicarem a explicar els conceptes generals i a anar introduint cada un dels temes que s'aniran desenvolupant amb una mica més de detall en els mòduls posteriors. Això ens permetrà donar a conèixer ràpidament els aspectes més importants del curs, els quals seran abordats de forma teòrico-pràctica en les diferents sessions i treballats de forma personal per part dels estudiants mitjançant un exercici pràctic que desenvoluparan al llarg de tot el curs i que presentaran l'últim dia.

- 11.45 - 12.15: Pausa + Presentació de la pràctica

- 12.15 - 14.00: La preparació de la visita

Durant aquestes gairebé dues hores parlarem de la feina que cal realitzar abans de trobar-se davant del públic per fer-los una visita guiada. En primer lloc tenir clar els termes d'allò que se'ns demana (públic al qual va dirigit, pressupost, temps que tenim per preparar-ho, tema a explicar, etc). A partir d'aquí comença una feina de documentació (escrita i gràfica) que ens servirà per elaborar el guió de la visita i els materials de suport que considerem necessaris. Alhora, haurem de tenir en compte els condicionants (meteorològics o de qualsevol altre tipus) i imprevistos que puguin condicionar la visita i tenir preparades les solucions o alternatives. Tots aquests aspectes i molts altres detalls seran abordats al llarg de la sessió. 

Dijous 10/07/17

- 10.00 - 11.45: Recursos narratius

L'objectiu de la sessió és dotar l'alumnat de les eines bàsiques per afrontar el desenvolupament i la redacció d'un text que serveixi de base per a les visites guiades o itineraris arquitectònics. Sota el títol "Passem de la idea al text" es tracta d'aprendre les tècniques bàsiques per a comunicar un conjunt d'idees i perdre la por a traslladar-les sobre el paper. Ens endinsarem en aspectes de la comunicació escrita per resoldre les preguntes bàsiques: què vull comunicar? a qui ho vull comunicar? amb quina finalitat? Escriure és un ofici que s'aprèn. La sessió traçarà el recorregut que segueix aquest ofici que és construir un text: ordenar les idees per a fer-les comprensives. Aprendrem aspectes de tot el procés com: claredat, estil, concreció, ordre o l'ús de les paraules veient també els principals errors i tòpics a evitar i endinsant-nos en aspectes més creatius, per fer més singular la visita.

- 11.45 - 12.15: Pausa + Pràctica

- 12.15 - 14.00: Diversitat de públics

En aquest bloc parlarem dels diferents tipus de públics per als quals podem acabar treballant, de quins són els requeriments o necessitats específiques de cada un d'ells i, per tant, de tot allò que haurem de tenir en compte en cada cas. Com ens enfrontem a un públic absolutament profà en arquitectura? I si a més aquest públic pateix algun tipus de discapacitat física o sensorial? Com hem de dirigir-nos als infants? I què hem de tenir en compte quan fem de guia a un grup de gent gran? I què implica que els públic estigui conformat per arquitectes o estudiants d'arquitectura?

Dimarts 15/07/17

- 10.00 - 11.45: Recursos escènics

Les Arts Escèniques ens ofereixen nombroses eines que podem utilitzar per comunicar-nos més eficaçment amb el nostre públic. Totes les persones tenen capacitat per comunicar i de fet totes les persones comuniquen, perquè molt abans que qualsevol persona arribi a pronunciar una paraula, el seu cos, la seva expressió, la seva imatge o la seva actitud ja estan parlant per ella. En aquesta breu formació realitzarem alguns exercicis pràctics per conèixer millor el comunicador que portem dins i prendre major consciència de la nostra presència escènica. 

- 11.45 - 12.15: Pausa + Pràctica

- 12.15 - 14.00: Sortides professionals

Donar a conèixer i fer entendre l'entorn construït en el que desenvolupem les nostres vides es pot fer de molt diverses maneres, les quals dependran de l'objectiu que busquem, del públic al qual ens dirigim o del propi lloc que vulguem visitar. És per això que, avui en dia a Catalunya, dintre del camp de la divulgació de l'arquitectura i la ciutat, podem trobar organitzacions molts diverses i amb objectius molt diferents. En aquesta sessió veurem quines són aquestes organitzacions, quins objectius tenen i com treballen. També s’inclourà informació sobre l’acreditació autonòmica necessària per a l’exercici de guia turístic.

Dijous 17/07/17

- 10.00 - 14.00

Tota l’última jornada del curs la dedicarem a fer un itinerari per Barcelona, el qual haurà estat realitzat de forma segmentada (és a dir, per parts) pels alumnes del curs. D'aquesta manera, cada alumne presentarà, de cara a tota la resta d'alumnes, la visita o part d'itinerari que haurà desenvolupat al llarg del curs. Des del començament del curs s'haurà previst que totes les visites s'encadenin de manera que totes elles, fetes amb l'ordre lògic, conformin un itinerari sencer pel centre de Barcelona.

 

 


Informació completa, Inscripcions i novetats a:
www.arquitectes.cat/escolasert

facebook twitter Likedin gooogle+
Col·legi d'arquitectes de Catalunya
Escola Sert · C/Arcs 1-3
08002 Barcelona
93 306 78 44 · infosert@coac.net
uia
ula
CSCAE

Lloc
COAC - Carrer Arcs
Carrer Arcs, 1-3, 5a planta
08002 Barcelona (Barcelona)
93 306 78 44

Dates
Del 8/07/2014 al 17/07/2014,
Horari

Dimarts i dijous de 10.00 h a 14.00 h,
Durada 16 hores  

Director/docent
EL GLOBUS VERMELL Arquitectes i divulgadors de l'arquitectura,
Idioma Català El cobrament de la matrícula es farà efectiu abans de l'inici del curs o mòdul de postgrau.


(*) Estudiants, arquitectes no col.legiats i altres professionals del sector

(**)Col.legiats a altres col.legis professionals i associacions amb els que tenim conveni.