ESert
Postgrau Internacional La arquitectura del hospital del siglo XXI. LA(H)B Laboratorio Arquitectura Hospitalaria Barcelona (3a ed.)
EBC4171001
COAC

Lloc
Veure Programa


Dates
Del 2/10/2017 al 1/12/2017,
Horari

De dilluns a dijous de 10.00 a 20.00 h Divendres de 10.00 a 18:00 h,
Durada 400 hores  

Director/docent
MARIO COREA, Arquitecto (Universidad Nacional del Litoral, Rosario, Argentina); Master, Architecture in Urban Design (GSD, Harvard University, Cambridge); Master in Urban Studies (Architectural Association, Londres),
Idioma Castellà El cobrament de la matrícula es farà efectiu abans de l'inici del curs o mòdul de postgrau.


(*) Estudiants, arquitectes no col·legiats i altres professionals del sector

(**)Col·legiats d’altres col·legis professionals i associacions amb els que tenim conveni.

A qui va dirigit

 OBERTA LA INSCRIPCIÓ A LA NOVA EDICIÓ DEL POSTGRAU 2018

 ACCÉS A LA PÀGINA WEB

 

LA(H)B - Laboratori Arquitectura Hospitalaria Barcelona

Aquest postgrau intensiu va dirigit als professionals que intervenen en el procés de disseny i construcció d'edificis per a la salut: arquitectes i arquitectes tècnics.

El curs és principalment projectual recolzat per un ampli contingut de classes teòriques. Sota la supervisió d'un important nombre de professionals especialitzats en l'arquitectura hospitalària, cada alumne realitzarà el disseny d'un hospital de mitjana complexitat. Des de la seva ubicació urbana passant pel disseny dels sistemes i instal·lacions, aquest curs intensiu funcionarà com un laboratori d'investigació de les idees actuals d'aquesta disciplina.

Objectius

 S'espera que els professionals participants assoleixin:

  • Desenvolupar una visió integral de l'hospital, des dels seus elements més generals fins a les seves àrees de serveis específics.
  • Una formació especialitzada per conèixer i projectar un hospital preparat per incorporar els ràpids canvis que la investigació i les noves tecnologies estan produint en "l'hospital evolutiu".
  • Adquirir coneixements de totes les àrees de serveis, hospitalització, cirurgia, urgències, radiodiagnòstic i consulta externa, així com les necessitats d'instal·lacions i manteniment, estalvi energètic i sostenibilitat.
  • Realitzar visites als hospitals d'última generació de Catalunya per poder veure en directe les característiques d'aquestes arquitectures.

Amb la col·laboració de:

       

Programa

PROGRAMA COMPLET

Ubicació del curs: LA(H)B estudio Mario Corea

 

En els darrers anys ens hem allunyat de la idea de la medicina com merament un instrument per arreglar alguna cosa 'trencada'. I cada vegada més ens interessa explorar maneres en què l'atenció mèdica pot formar part d'un sistema que es dedica a prevenir i millorar la salut de les persones; un sistema que prioritza el concepte de com influeix significativament sobre el nostre benestar.

Dins d'aquesta conceptualització general del problema, l'edifici de l'hospital pren una significació fonamental. Les últimes tendències de l'hospital contemporani és el concepte del 'hospital evolutiu': un hospital que pugui anar-se adaptant als nous requeriments mèdics / tecnològics durant la seva vida útil amb el menor cost possible, garantint que aquests canvis puguin realitzar-se sense haver de parar l'activitat de l'hospital.

Per això, el projecte i les seves característiques resulten fonamentals. L'enfocament del curs serà aprofundir sobre les condicions i característiques del projecte de l'hospital evolutiu. Per tant, és un curs de caràcter projectual dins d'uns continguts generals i que desenvoluparà teoria i pràctica per al projecte de l'hospital.

El curs està estructurat a través de classes, conferencies magistrals, visites a hospitals destacats de Catalunya i un taller en què els participants desenvoluparan un projecte arquitectònic d'un hospital. Els temes que formen l'eix del curs són:

  • Aprendre estratègies per triar la localització de l'hospital en funció de l'accessibilitat, mitjans de transport i condicions de l'entorn i medi ambientals.
  • Conèixer en profunditat els programes funcionals d'hospitals de diferents complexitats.
  • Analitzar les diverses tipologies actuals d'hospitals d'aguts en termes de les seves dimensions i ràtios generals i de la seva organització funcional.
  • Entendre com les estructures altament adaptables poden absorbir modificacions i noves tecnologies.
  • Estudiar els aspectes de la sostenibilitat, l'impacte mediambiental i l'estalvi energètic de l'edifici.

 

 

 


CLASSES

Les classes teòriques a càrrec de professors especialitzats tenen com a finalitat desenvolupar els continguts teòrics dels diferents aspectes que conflueixen en la tasca de projectar un hospital.

Els temes a desenvolupar comencen per la relació de l'hospital amb el lloc de la seva implantació. Les condicions que ha de complir aquesta ubicació, les estratègies de projecte i les seves diferents tipologies, l'estructura circulatòria de l'hospital, les àrees funcionals, les variants de l'estructura de suport, els sistemes d'instal·lacions, així com les seves interrelacions.

També es donaran classes sobre el tema de la sostenibilitat. Aquestes classes específiques del projecte es complementaran amb una mirada a la ciutat saludable i una mirada general a l'estat de l'arquitectura europea. 

 


TALLER DE PROJECTE 

Al taller de projecte es desenvoluparà un projecte d'un hospital comarcal a l'àrea de Barcelona que inclourà l'elecció del lloc, l'emplaçament, el muntatge funcional general de l'hospital, i l'estudi en detall d'una àrea funcional (àrea, urgències, àrea quirúrgica, diagnòstic per la imatge, consulta externa i hospitalitzacions). També es plantejarà l'esquema estructural, i l'esquema d'instal·lacions.  

 


VISITES

Hi haurà vuit visites a diferents hospitals emblemàtics de l'àrea de Barcelona. Aquestes visites inclouran una explicació de l'obra per un representant de l'equip autor del projecte. Seguidament es realitzarà una visita guiada per les diferents àrees de l'hospital. Cada visita acabarà amb un temps lliure per als alumnes per fer fotografies i dibuixos del mateix.  

Aclariments

Horaris
Classes teòriques: dilluns – dijous
4 dies per setmana. Horari: 10:00 – 14:00. Total d'hores de classes: 150
Taller de projecte: dilluns – dijous
4 dies per setmana. Horari: 16:00 – 20:00. Total d'hores de taller: 175
Visites a hospitals: divendres
8 visites (una per setmana). Horari: 10:00 – 18:00. Total d'hores: 75 

Dates
Del 2 d'octubre de 2017 al 1 de desembre de 2017.
 
Lloc de treball
Estudi d'en Mario Corea Arquitectura, c/Grassot, 10-12 Bajos, 08025 BARCELONA.
 
MARIO COREA, Arquitecto (Universidad Nacional del Litoral, Rosario, Argentina, 1962). Master of Architecture in Urban Design (Graduate School of Design GSD, Harvard University, Cambridge, 1964). Master in Urban Studies. Architectural Association (Londres, 1970).
 
Titulació
Diploma de postgrau acreditat por la Universidad Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Escola Sert del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). 
     
 
Import de la matricula
L'import de la matricula que inclou les despeses de les visites d'obras serà de 5.800 euros. 
 
Requisits
-Titulació: Arquitecte. Els alumnes procedents de països que no formen part de la Unió Europea han de tenir la titulació universitària legalitzada i traduïda oficialment al castellà en cas de ser necessari.
-CV d'explicació: Enviament d'un CV breu destacant l'experiència acadèmica i professional més rellevant.
-Llengua: Castellà com a llengua nativa o tenir un nivell molt alt parlat i escrit par a participar al postgrau.
 

Informació completa, Inscripcions i novetats a:
www.arquitectes.cat/escolasert

facebook twitter Likedin gooogle+
Col·legi d'arquitectes de Catalunya
Escola Sert · C/Arcs 1-3
08002 Barcelona
93 306 78 44 · infosert@coac.net
uia
ula
CSCAE

Lloc
Veure Programa


Dates
Del 2/10/2017 al 1/12/2017,
Horari

De dilluns a dijous de 10.00 a 20.00 h Divendres de 10.00 a 18:00 h,
Durada 400 hores  

Director/docent
MARIO COREA, Arquitecto (Universidad Nacional del Litoral, Rosario, Argentina); Master, Architecture in Urban Design (GSD, Harvard University, Cambridge); Master in Urban Studies (Architectural Association, Londres),
Idioma Castellà El cobrament de la matrícula es farà efectiu abans de l'inici del curs o mòdul de postgrau.


(*) Estudiants, arquitectes no col·legiats i altres professionals del sector

(**)Col·legiats d’altres col·legis professionals i associacions amb els que tenim conveni.