© Els mateixos arquitectes

Projecte Comerç Accessible Sense Barreres -CASBA-

Institut Municipal de Persones amb Discapacitat

PROJECTE CASBA


Presentació


El Projecte Comerç Accessible Sense Barreres -CASBA- té com a objectiu principal la formació i sensibilització dels diferents actors al voltant de l'accessibilitat: millorar l'aprenentatge de l'estudiantat d'arquitectura i sensibilitzar els comerciants, tècnics municipals i població en general sobre la importància de garantir l'accessibilitat.


Agents implicats


3 facultats d'arquitectura, diferents departaments de l'Ajuntament de Barcelona i entitats dels diversos àmbits de la discapacitat.


Objectius a assolir



  • Formar l'estudiantat d'arquitectura en accessibilitat

  • Conèixer la situació real i definir solucions viables

  • Apoderar les persones amb diversitat funcional

  • Sensibilitzar la ciutadania


Metodologia de treball


Es desenvolupa en dues fases:


Fase de sensibilització, formació i anàlisi


L'estudiantat d'arquitectura analitza comerços, equipaments i via pública d'eixos comercials i proposa reformes per aconseguir l'accessibilitat des de la metodologia Aprenentatge i Servei, que combina processos de formació i de treball sobre necessitats reals de l'entorn per millorar-lo.


Realitzen treball de camp que recullen en dues fitxes: una gràfica d'aixecament planimètric, amb les barreres arquitectòniques i proposta de millora, i una descriptiva d'avaluació tècnica i d'explicació de les millores.


L'alumnat retorna els treballs als/a les comerciants/es i a l'administració local, mostrant com petites modificacions poden aconseguir una ciutat més accessible.


En tot el procés, entitats de persones amb diversitat funcional ajuden en la formació dels futurs arquitectes i en el treball de camp.


Fase d'implementació


Es promou la implementació de les millores entorn l'accessibilitat als comerços participants en la primera fase d'anàlisi, amb suport de l'Ajuntament, el qual pot incloure subvencions.


Accions realitzades


Durant sis edicions s'han analitzat 13 eixos comercials distribuïts en 5 districtes de la ciutat.


L'any 2017 es realitza la guia Fem accessible el nostre comerç, dirigida als comerciants, on s'explica de forma didàctica i visual com tenir en compte l'accessibilitat als establiments:


https://ajuntament.barcelona.cat/dretssocials/sites/default/files/arxius-documents/fem_accessible_el_nostre_comerc.pdf


Objectius assolits



  • S'ha augmentat la consciència sobre l'accessibilitat dels 380 universitari-àries participants

  • S'ha donat servei a la societat amb l'anàlisi de 579 comerços, 28 equipaments i 5,7 km de via pública en 5 districtes

  • S'ha visibilitzat les necessitats i l'expertesa de 17 entitats de persones amb diversitat funcional


El projecte s'inicia l'any 2013 arrel de la trobada entre la Comissió de persones amb diversitat funcional del Casc Antic, la UPC i el Districte de Ciutat Vella. En els següents anys fins l'actualitat el projecte es transfereix a 6 districtes, 2 universitats i s'exposa a diferents fòrums.


Encaix en una estratègia municipal més global


El Projecte CASBA s'emmarca dins del Pla d'Accessibilitat Universal 2018-2026.


Autors

Enrique Rovira-Beleta Cuyás: Arquitecte

Jaume Pla Liñan: Arquitecte

Sandra Cinta Bestraten Castells  : Arquitecte

Col·laboradors

Institut Municipal de Persones amb Discapacitat: Coordinació

Institut Municipal de Persones amb Discapacitat: Coordinació

Obra Destacada
Obra guardonada en la modalitat de: Mediació / Participació / Interpretació El jurat del Premi valora especialment la multiplicitat de nivells en els que es treballa i s’actua de manera coordinada sobre un aspecte tan transversal, real i urgent com ho és la mobilitat de les persones. Aprecia la combinació de la sensibilitat en el tractament d’aquest tema amb l’eficàcia i la claredat de les seves accions, dirigides a arribar de manera contundent, tangible i alhora didàctica, no només a qui està afectat per la manca d’aquesta mobilitat, sinó també a agents, futurs especialistes, comerciants, tècnics de diferents estaments municipals que, gracies a aquesta actitud constructiva, contribueixen de manera pro activa a l’èxit del projecte. El jurat també vol destacar la replicabilitat, economia de medis i escalabilitat de l’acció com a valors imprescindibles del Premi, que tant la Diputació com el COAC consideren claus en el futur proper de la gestió de l’habitat urbà.
Obra Destacada
Menció al Premi Diputació de Barcelona a Accions Innovadores en la Gestió de l’Hàbitat Urbà

Detalls del projecte

Edició mostra Mostra Barcelona
Any 2019
Modalitat Mediació / Participació / Interpretació
Promoció Públic
Email societat mcastellsru@bcn.cat
Enllaç video https://www.youtube.com/watch?v=B5F4_DAZT3I&feature=youtu.be