3a sessió d'Ecumenòpolis: Construint llibertat

Tercera sessió de l'any d'Ecumenòpolis, el cicle de cinema i ciutat del COAC. Es projectarà el film "Construint llibertat", de Roger Roca Rius, Cronosfera SL, Barcelona 2012. 

A la sessió anterior de l'Ecumenòpolis vam explorar els moviments contraculturals a la Barcelona dels últims anys de la dictadura franquista i els primers de la democràcia. La sessió estava protagonitzada per accions on l'arquitectura no hi era present i ens preguntem, on eren els arquitectes en aquest moviment i si hi havien participat. Doncs bé, sembla que sí que els hi trobem.

El 1971 Oscar Tusquets i Lluís Clotet, en aquell temps integrants del Studio PER, acaben un dels seus primers edificis al barri del Guinardó de Barcelona, ​​la Casa Fullà. En paraules dels seus autors: "Estudiem les possibilitats que ofereix un volum rígidament prefixat per les ordenances urbanes, per a albergar un ampli ventall de tipus d'habitatge. La variació del programa de les diferents unitats dins el mateix edifici, permet la diversitat de la composició familiar dels usuaris. Volíem provar fins a quin punt un edifici d'habitatges en zona urbana es podia configurar de manera diferent al model habitual, model que es limita a superposar plantes iguals, formades generalment per la repetició d'un habitatge tipus i que ofereix molt poques possibilitats per a albergar usos diversificats..." Aquesta pretensió d'edificar fora dels models preestablerts perseguia en el fons, transformar també les formes de vida preestablertes, confiant que l'arquitectura contribuís a la transformació social. Segurament va ser aquesta arquitectura singular i trencadora la que va atreure a personatges de la cultura com Joan Brossa, Pau Maragall, o el cineasta Francesc Bellmunt, entre d'altres, convertint la Casa Fullà en un centre de renovació cultural de la Barcelona dels últims anys de la dictadura. 

Al finalitzar la projecció comptarem amb la presència de Lluis Clotet i Oscar Tusquets, arquitectes autors de la Casa Fullà.

Patrocina:   

 

Col·labora: 

Veure el vídeo:
Versió per a imprimirPDF version