Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Exposició: "La Pia Almoina de Girona"

Exposició: "La Pia Almoina de Girona"

Imatge: 
© L’edifici de la Pia Almoina abans de la remodelació de Josep Danés. Editorial Fotogràfica Barcelona. Principis s.XX. AHCOAC-G – 50è Aniversari.

El dijous 11 de juliol, a les 19.30 h, s’obre al públic la nova exposició permanent que dóna a conèixer la història de l’edifici de la Pia Almoina de Girona, seu actual de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). 

Amb motiu d’aquesta mostra, es farà una conferència inaugural on els arquitectes Arcadi Pla i Jeroni Moner explicaran la Rehabilitació de l’edifici de la Pia Almoina, actual seu de la Demarcació de Girona del COAC. Un projecte que es va dur a terme entre el 1974 i el 1981, del que en són els autors juntament amb Benet Cervera. 

Amb aquesta mostra, ubicada en el hall de la quarta planta de l’edifici, es vol donar a conèixer la història d’aquest emblemàtic edifici de la ciutat de Girona que va començar l’any 1228, quan Arnau d’Escala, administrador de la comunitat canònica de la Catedral de Girona, va crear l’entitat caritativa del Pa de la Seu però no serà fins gairebé dos segles després que es comença a construir l’edifici actual (1416). Els canvis en el model assistencial que es produeixen durant els segles següents aboquen la institució a la liquidació el 1776. Desamortitzat l’edifici seixanta anys després, es divideix i ven a diversos compradors. L’any 1853, les Religioses Filles de Maria Escolàpies hi instal·len el seu col·legi a Girona. El 1916 s’adquireixen les finques veïnes i, amb el parèntesi de la Guerra Civil, aquest col·legi funcionarà fins a l’any 1973.

Són diversos els projectes que aleshores es plantegen per a l’edifici: delegació provincial de la Secció Femenina, parador nacional de turisme, escola de belles arts i conservatori de música, etc. Fins que a finals de gener del 1974 s’anuncia l’adquisició de la Pia Almoina per part del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya com a nova seu a Girona. Tot seguit s’emprenen unes llargues obres de rehabilitació, que acaben l’any 1981.  

Fins avui, han tingut lloc altres projectes de reforma i millora de l’edifici per adaptar-lo a les noves necessitats i als nous serveis que han aparegut, com la biblioteca, la sala d’actes, el vestíbul o l’arxiu, i també s’hi han incorporat altres espais, com l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural o l’empresa Girona Guide Services. 

Amb aquest nou espai, la Demarcació de Girona del COAC aproxima al conjunt de la ciutadania la història d’un dels edificis més antics de la ciutat que comparteix veïnatge amb la Catedral de Girona, i que és un dels pocs exemples del gòtic civil català, motiu pel qual fa quaranta anys va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de monument historicoartístic.

Versió per a imprimirPDF version