Arquitectour Comarques Centrals

Arquitectour Comarques Centrals - L'Ametlla de Merola i la Colònia Pons (Puig-reig)

Imatge: 
© Quimpuig12
Amb aquesta activitat, la Demarcació de les Comarques Centrals del COAC s’afegeix a la iniciativa Arquitectours, una activitat per donar a conèixer l’arquitectura del territori posant en valor aquest patrimoni.

L’Ametlla dels ametllans
És probablement la colònia tèxtil més coneguda de tot Catalunya. Des de la seva fundació l’any 1876, la història dels seus propietaris, els Serra Feliu, originaris de Vilassar de Mar, i dels habitants i treballadors de la colònia s’ha fos d’una manera molt especial: és l’Ametlla i són els ametllans.
La importància de l’empresa, l’estructura urbana de la colònia i les seves dimensions fan que encara conservi vives bona part de les seves activitats culturals, festives i els seus signes d’identitat propis. També es manté l’activitat tèxtil en les velles i modernes naus del conjunt fabril.

La colònia de Cal Pons
Fundada el 1875 per la família manresana Pons, és probablement la colònia tèxtil més interessant de Catalunya des del punt de vista monumental. Hi destaquen dues torres, el xalet del director, una magnífica església neogòtica, la casa-convent de les monges, i un conjunt notable de jardins i bosc, a més dels característics habitatges plurifamiliars.
La colònia fou construïda entre 1875 i 1920, els anys de màxim creixement econòmic i d’especial protagonisme polític i econòmic dels seus propietaris. Lluís G. Pons i Enrich, industrial i polític, fou un dels màxims defensors del paternalisme industrial.La fàbrica, dedicada a la producció de filats i teixits de cotó, amplià la seva producció amb la confecció de tovalloles als anys seixanta, esdevenint la principal activitat fins al seu tancament l’any 1992.

Programa

9.00 h.  Rebuda i esmorzar al Cafè de l’Ametlla de Merola, Plaça del teatre s/n
Recorregut per la colònia acompanyats de Rosa Serra, historiadora 

11.00 h.Visita a la Colònia Pons. Punt de trobada: davant de l’església neogòtica.
Visita a l’església, la casa de l’amo, la casa-convent de les monges i els jardins de la colònia. Acompanyats de Rosa Serra, historiadora.

La visita acabarà a les 14.00 h.

La visites  són gratuïtes i obertes a la ciutadania, prèvia inscripció al 93 875 18 00 o a manresa@coac.cat. Les places són limitades.

Versió per a imprimirPDF version