Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Imatge: 
© Pepo Segura

Postgrau internacional: L'arquitectura de l'Hospital del Segle XXI (3a edició)

El proper 2 d'octubre l’Escola Sert, en col·laboració amb la UPC i sota la direcció acadèmica de l’arquitecte Mario Corea, iniciarà la tercera edició del Postgrau internacional “L'arquitectura de l'hospital del segle XXI. LA(H)B Laboratori Arquitectura Hospitalària Barcelona”.

Es tracta d’un curs especialitzat en el sector sanitari de l’arquitectura, amb clara orientació internacional, dirigit als professionals que intervenen en el procés de disseny i construcció d’edificis per a la salut.

El postgrau està acreditat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Escola Sert del Col·legi d’Arquitectes. El disseny d’hospitals és un dels camps més dinàmics i difícils de la professió, principalment per l’alt nivell d’exigència tècnica que requereix. L'última tendència de l'hospital contemporani és el concepte d'hospital evolutiu: un hospital que pugui anar-se adaptant als nous requeriments mèdics i tecnològics durant la seva vida útil amb el menor cost possible, garantint que aquests canvis puguin realitzar-se sense haver de parar l'activitat de l'hospital. Per això, el projecte arquitectònic i les seves característiques resulten fonamentals.

L’objectiu d’aquest postgrau és aportar als edificis hospitalaris l’interès i la qualitat de la bona arquitectura, fet que ha demostrat que contribueix a la millora dels pacients, així com a la major eficiència laboral del personal mèdic.

El curs està estructurat a través de conferències, diàlegs informals, visites a hospitals destacats de Catalunya i un taller en què els participants desenvoluparan un projecte arquitectònic d'un hospital. Els temes que formen l'eix del curs són:

  • - Aprendre estratègies per triar la localització de l'hospital en funció de l'accessibilitat, mitjans de transport i condicions de l'entorn i mediambientals.
  • - Conèixer en profunditat els programes funcionals d'hospitals de diferents complexitats.
  • - Analitzar les diverses tipologies actuals d'hospitals en termes de les seves dimensions i ràtios generals i de la seva organització funcional.
  • - Entendre com les estructures altament adaptables poden absorbir modificacions i noves tecnologies.
  • - Estudiar els aspectes de la sostenibilitat, l'impacte mediambiental i l'estalvi energètic de l'edifici.
Amb un total de 400 hores, de caire intensiu, inclou un vessant teòric i un de pràctic. Les classes teòriques aniran a càrrec de professors especialitzats i tenen com a finalitat desenvolupar els continguts teòrics dels diferents aspectes que conflueixen en la tasca de projectar un hospital. També es donaran classes sobre el tema de la sostenibilitat. Aquestes classes específiques es complementaran amb una mirada a la ciutat saludable i una mirada general a l'estat de l'arquitectura europea.

Al taller de projectes es desenvoluparà un projecte d'un hospital comarcal a l'àrea de Barcelona que inclourà l'elecció del lloc, l'emplaçament, el muntatge funcional general de l'hospital, i l'estudi en detall d'una àrea funcional (àrea d'urgències, àrea quirúrgica, diagnòstic per a la imatge, consulta externa i hospitalitzacions). També es plantejarà l'esquema estructural i l'esquema d'instal·lacions.

El director del programa, l'arquitecte Mario Corea (Universidad Nacional del Litoral, Rosario, Argentina, 1962), és Màster d'Arquitectura en Disseny Urbà (Graduate School of Design GSD, Harvard University, 1964) i Màster en Estudis Urbans (Architectural Association, Londres,1970). Dirigeix, des de 1974, un despatx a Barcelona dedicat a projectes d'equipament públic, com són escoles, centres esportius i culturals, així com projectes de disseny urbà a Catalunya, Espanya i Amèrica Llatina. Els seus dissenys per a hospitals, centres de salut i clíniques l’han fet un referent en l'arquitectura sanitària. Ha estat professor titular a l'ETSAV i professor convidat a nombroses universitats internacionals.

Versió per a imprimirPDF version