Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Imatge: 
© Josep Callís

Jornada sobre la Llei del canvi climàtic: sostenibilitat, eficiència energètica, materials i nZEB

El Parlament de Catalunya va aprovar l’agost passat la Llei de canvi climàtic que adopta les bases derivades de la legislació comunitària europea i configura els elements essencials per a la regulació d’aquest instrument al nostre país. 
 

La Llei 16/2017, de l'1 d'agost, té com a finalitats reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions.

La Llei persegueix, bàsicament, cinc finalitats:

1.- Aconseguir que Catalunya redueixi tant les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni.
2.- Reforçar i ampliar les estratègies i els plans que s’han elaborat durant els darrers anys.
3.- Promoure i garantir la coordinació de totes les administracions públiques catalanes, i fomentar la participació de la ciutadania, dels agents socials i dels agents econòmics.
4.- Esdevenir un país capdavanter en la investigació i aplicació de noves tecnologies, i reduir la dependència energètica de Catalunya de recursos energètics externs.
5.- Fer visible el paper de Catalunya al món, tant en els projectes de cooperació com en la participació en els fòrums globals de debat sobre el canvi climàtic. 

L'objectiu de la jornada és presentar alguns dels aspectes de la nova Llei del Canvi Climàtic que ens afecten més en el camp de la construcció i l’urbanisme.

La construcció i l'ús d'edificis en la UE representen al voltant de la meitat dels materials que extraiem i de l'energia que utilitzem i aproximadament un terç de l'aigua que consumim. El sector genera així mateix entorn d'un terç de tots els residus. Una part important d’aquest impacte es deu a l’extracció, fabricació i ús dels materials de construcció. Les polítiques actuals per reduir l’impacte del sector es centren en l’etapa d’ús de l’edifici però ja estan començant a incidir a través de l’economia circular, els sistemes voluntaris de certificació ambiental (VERDE, BREEAM, DGNB, LEED) i el sistema d’avaluació ambiental (de moment, voluntari) LEVEL(s) de la Unió Europea, aplicables a l’edificació. 

Conèixer quin és aquest impacte i les estratègies per reduir-lo, quin són els nous requeriments normatius a curt i mig termini, quines metodologies es poden aplicar en el dia a dia i veure exemples concrets és fonamental per poder desenvolupar projectes urbans i d’edificació que puguin assolir el repte de la sostenibilitat, l’eficiència energètica de les edificacions com a objectiu i pensar que el NZEB es converteix en la referència normativa obligada.

PROGRAMA

  1. LLEI 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic.
  2. Els materials: marc normatiu i estratègies de millora.
  3. Sostenibilitat i eficiència energètica de l’edificació.
  4. Edificis nZEB.
  5. El repte de la qualitat de l’aire en les nostres ciutats.

Ponent: Eva Crespo Project Manager/Tècnica R+D projectes d’eficiència energètica i mediambiental Unitat Tecnològica. Sostenibilitat. EURECAT

 

Versió per a imprimirPDF version