Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Persones guardonades als Premis de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC)

Quatre arquitectes catalans, guardonats als Premis Sant Jordi de l'IEC

Imatge: 
© Institut d'Estudis Catalans (IEC)
L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha fet públics els guanyadors dels Premis Sant Jordi 2023. Entre els guardonats es troben els arquitectes Carme Pinós, Rubén Navarro, Oriol Riera i Marc Vizcarra.

El lliurament dels Premis es va celebrar el passat 21 d'abril a la Sala Prat de la Riba de la Casa de Convalescència, seu de la institució. Teresa Cabré, presidenta de l'IEC, va presidir l’acte acompanyada del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal.

Premi Prat de la Riba
L’arquitecta Carme Pinós i Desplat ha estat distingida amb el Premi Prat de la Riba "per la seva excel·lent trajectòria professional, materialitzada en programes arquitectònics arreu del món, per l’arrelament al territori català i per l’esperit crític de les seves propostes". L'IEC també va destacar la resiliència de l'arquitecta "en el trajecte de la seva pràctica professional com a dona". 

En rebre el guardó, Pinós va afirmar que, com a arquitecta, "ha d’entendre la societat" i que, per a ella, "tot comença amb el pensament", un concepte que va vincular a la cultura i a la llengua, perquè "no hi ha pensament sense llengua".

El Premi Prat de la Riba, instituït l’any 1916, s'atorga anualment a una persona o entitat que hagi contribuït decisivament amb el seu treball a difondre i desenvolupar els valors culturals, científics o humans de les terres de llengua i cultura catalanes.

Premi Lluis Domènech i Montaner de Teoria i Crítica d'Arquitectura
La tesi doctoral de Rubén Navarro González sobre l'arquitectura de Xavier Busquets ha estat guardonada amb el Premi de la Secció de Ciències i Tecnologia de Teoria i Crítica d’Arquitectura. La tesi porta per títol "El vol de l'ararauna: Arquitectura de Xavier Busquets Sindreu entre São Paulo i Barcelona (1947-1963)" i ha estat dirigida per Ramon Graus i Jaume Rosell, professors de la UPC.

La recerca s’ha recolzat en l’estudi del fons documental de Busquets Sindreu, custodiat per l’Arxiu Històric del COAC, i se centra en les primeres etapes professionals de l'arquitecte, l’experiència laboral i formativa que va viure a São Paulo entre 1951 i 1955, i com va adaptar aquest coneixement a la realitat catalana de l’època en tornar a Barcelona. 

Podeu consultar la tesi doctoral al portal UPCommons.

Premi de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori
Pel que fa al Premi d'Ordenació del Territori, aquest s'ha adjudicat als arquitectes Oriol Riera Gual i Marc Vizcarra Pascual, pel Projecte Final de Màster "Parc Productiu Torrent dels Alous. Masterplan per a la connexió verda i la intensificació de l’activitat econòmica entre Rubí i Sant Cugat".

El treball exposa una nova manera de construir ciutat, on l'arquitectura productiva i el paisatge conviuen en harmonia. Partint de l'escala metropolitana, el projecte posa especial atenció en l’activitat productiva al tercer cinturó de l’Àrea Metropolitana, la B-30, i planteja solucions mediadores entre les infraestructures i la forma del territori.

Podeu consultar el projecte al portal UPCommons.
26/04/2023
Tornar