Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Olga Subirós fotografia tors

Olga Subirós serà la comissària de la proposta catalana per a la Biennal de Venècia 2020

Imatge: 
© Institut Ramon Llull
L’arquitecta Olga Subirós serà la comissària del projecte AIRE/ARIA/AIR, la proposta catalana per a la 17a edició de la Biennal d'Arquitectura de Venècia. Catalunya hi participa dins el programa Eventi collaterali de la mà de l’Institut Ramon Llull.

El projecte reclama un nou urbanisme
La proposta AIRE/ARIA/AIR reivindica el paper dels arquitectes davant la crisi climàtica. Unir esforços per combatre l'emergència climàtica és un dels reptes més transcendentals que tenim com a arquitectes. La innovació, la tecnologia i la transversalitat professional són claus en aquesta lluita. Així, el projecte de Subirós planteja noves formes de pensar i cartografiar les ciutats a partir de les dades immaterials per tal d'abordar problemes com la contaminació atmosfèrica, lumínica i acústica.

L’element central és una instal·lació formada per un passadís estret que evocarà la morfologia urbana i que contindrà evidència material de la contaminació de l’aire que respirem a les ciutats. A l’exterior d’aquesta estructura es mostraran vídeo projeccions de l’estudi 300.000 Km/s, format pels arquitectes Mar Santamaria i Pablo Martínez, que enguany ha estat guardonat amb el Premi S+T+ARTS de la Comissió Europea.

Al pavelló hi haurà també propostes com els mapes de LOBELIA AiR que mostren l’evolució d'NO2 en diferents ubicacions o un projecte de captació de dades atmosfèriques a partir de la col·laboració de la ciutadania. En tot l’espai expositiu sonarà la veu de Maria Arnal, cantant i compositora que crearà una peça sonora crítica dedicada a l’aire que respirem.

Jurat del Concurs
El jurat nomenat per l’Institut Ramon Llull per seleccionar el projecte guanyador ha estat presidit per Assumpció Puig, degana del COAC, i format per Pau Solà Morales, president de l’Arquin-Fad FAD; Pep Quílez, vicepresident de l’AJAC; Pati Nuñez i Estel Ortega, comissàries del Pavelló Català del 2018 (únic vot), i Francesc Serés, cap de l’Àrea de creació de l’IRL.

“How will we live together?”
La Biennal de Venècia nomena cada any un comissari o director artístic que planteja un tema a què han de respondre tots els projectes que formen part de l’exposició. Hashim Sarkis, arquitecte d’origen libanès establert als Estats Units i comissari de la Biennal del 2020, interpel·la els participants amb la pregunta “How will we live together?” La proposta catalana respon a aquesta pregunta reivindicant l’aire com a bé comú a preservar: viure junts, en sentit radical, equival a “sobreviure junts”.

Arquitecta, comissària i docent
Olga Subirós és arquitecta, dissenyadora d'exposicions i comissària de projectes que adopten un enfocament integrador de la cultura del segle XXI i les transformacions de gran abast de l'era digital. Ha comissariat, juntament amb José Luis de Vicente, l'exposició "Big Bang Data", que s’ha presentat en ciutats de tot el món. També va dissenyar l’exposició entorn del procés creatiu del xef Ferran Adrià i el restaurant El Bulli. D'altra banda, Subirós és professora del Màster en Dades i Disseny d'Elisava, col·labora amb altres universitats i màsters i és autora de diverses publicacions.

26/07/2019
Tornar