transparent

Biblioteca Antoni Comas -A l'antic escorxador-

La intervenció arquitectònica per adaptar les tres naus centrals de l’escorxador de Mataró –obra de l’arquitecte Melcior de Palau- al nou ús de biblioteca s’ha basat en potenciar el valor de la construcció modernista i a l’hora introduir un nou llenguatge arquitectònic a les noves edificacions annexes que permeten resoldre l’ús cultural de l’edifici: ▪ Tancaments de vidre i lames horitzontals en front de l’arquitectura modernista, més massissa i vertical. ▪ Nou edifici d’accés articulat amb la nau central per un pati soterrat. Construccions als testers per encabir-hi espais de petites dimensions. ▪ Formalització de l’interior de cada nau com un únic espai. ▪ A la nau central, un altell desvinculat del perímetre i dels pilars de la nau, queda configurat com un moble al que s’integren les prestatgeries. ▪ Restitució dels elements més característics de l’edifici catalogat: coberta, vitralls, fragment de guies de transport.... Aquests són els conceptes principals

Obra premiada: Primera edició dels Premis Puig i Cadafalch del Maresme. Aquest projecte d’intervenció en l’antic escorxador modernista de Mataró (1911-1915) projectat per Melcior de Palau, resol amb nitidesa la dificultat de gestionar les preexistències patrimonials. El projecte és caracteritza per la seva contundència i sobrietat i per la seva capacitat de desaparèixer quan es construeix de bell nou. La nova construcció, aparentment només en planta baixa, camufla bé la presència de patis en planta soterrani als quals s’hi aboca el programa administratiu. La convivència del vell i el nou, troba el seu moment més brillant en una fluïdesa espaial i programàtica que desdibuixa encertadament els límits de la modernitat i la tradició. La integració de les instal•lacions és impecable, destacant-ne les solucions emprades per al sistema de climatització i il•luminació artificial. L’’enjardinament es pot considerar encertat i original.

Obra seleccionada



Mª Dolors Periel Piquer

dperiel@ajmataro.cat


Pere Contreras Pujadas - Aparellador
Joan Francesc García - Càlcul Estructura
Miquel Coca Hidalgo / Manel Alba Aperador - Instal·lacions
Gabriel Noguera -arquitecte- / Núria Cot Bosch - Delineant

Tornar
C/ Prat De La Riba 110,
Veure el mapa més gran