transparent

14 HABITATGES PROTEGITS, EQUIPAMENT CULTURAL I REHABILITACIÓ DE LA CASA COLONIAL CAN BISA

Can Bisa és una casa colonial de gran valor patrimonial ubicada al centre històric de Vilassar de Mar. Al seu voltant, l’ajuntament va decidir crear un pol d’atracció social; conformant un nou espai públic als seus jardins i construint un nou bloc d’habitatges plurifamiliar amb un auditori, a la parcel•la annexa de Can Bisa que anteriorment ocupava la fàbrica de Can Bosch. Aquest conglomerat d’usos i edificis es relacionen avui amb naturalitat, gràcies al tractament unitari que vam donar al conjunt. Elements atemporals com les gelosies ceràmiques, el formigó pintat, els arrebossats amb diferents textures i la coberta de teula, ens han servit relacionar-nos còmodament amb l’entorn i transmetre un caràcter singular al nou conjunt d’equipaments.

Obra seleccionada en la modalitat de: Inclou edificis de nova planta de promoció públicaAquest projecte “públic” destaca per la seva voluntat d’integració a la ciutat tan des de la construcció del ple com des de la definició del buit urbà. L’arquitectura reconstrueix la mida “domèstica” del buit i reprodueix formes i proporcions de les construccions veïnes (cobertes i finestres). Tot i la contradicció de les escales a executar i de la trama existent el resultat del projecte conviu amb molta naturalitat amb l’entorn. L'harmonització volumètrica de buit i ple, el treball de la secció, la coberta, el color i el tractament de la façana, aconsegueixen posar en valor la Casa de Can Bisa. Es podria afirmar que tota l’actuació “fa ciutat”.

Obra premiada: Primera edició dels Premis Puig i Cadafalch del Maresme. El projecte també incloïa la rehabilitació de la casa Colonial de Can Bisa. L’enaltiment de l’arquitectura indiana pintada d’un blanc imponent s’entén essencialment a través de les decisions projectuals sobre l’entorn. Sens dubte, la decisió més important, és la recuperació i donació a la ciutat, d’un jardí colonial curull de palmeres i presidit per una font original. La conservació de l’accés domèstic de la casa colonial es relaciona amb el pati soterrat del nou equipament cultural i amb els patis privats que s’amaguen darrera d’una gelosia discreta, sense perdre el caràcter de “ pati de la casa de Can Bisa”. La preservació de les fusteries originals i la sobrietat dels interiors fa evident el respecte per tot allò que dóna caràcter a la casa i ho posa en evidència. En definitiva, la decisió de donar igual importància al vuit del pati per a que la casa conservi l’essència colonial, fa que tota l’actuació de rehabilitació dialogui amb senzillesa i naturalitat amb el poble i el seu entorn.

Obra seleccionada



Enric Batlle I Durany
Joan Roig Duran

batlleiroig@batlleiroig.com

www.batlleiroig.com


Eva PolÍo Anguera - Arquitecte
Oriol VaÑÓ Marco - Arquitecte
Diana CalicÓ Soler - Arquitecte Tecnic
Gerardo RodrÍguez - Càlcul Estructura
Albert Colomer - Instal·lacions

Tornar
Carrer De Montserrat, 1-6,
Veure el mapa més gran