transparent

14 HABITATGES PROTEGITS, EQUIPAMENT CULTURAL I REHABILITACIÓ DE LA CASA COLONIAL CAN BISA

Can Bisa es una casa colonial de gran valor patrimonial ubicada en el centro histórico de Vilassar de Mar. A su alrededor, el ayuntamiento decide crear un polo de atracción social, conformando un nuevo espacio público en sus jardines y construyendo un bloque de viviendas plurifamiliar con un auditorio en la parcela contigua a Can Bisa, anteriormente ocupada por la Fábrica Can Bosch. Este conglomerado de usos y edificios se relacionan hoy con naturalidad gracias al tratamiento unitario que otorgamos al conjunto. Elementos atemporales como celosías cerámicas, hormigón pintado, revocos de diferentes texturas y una cubierta de teja, nos han servido para conseguir una relación cómoda con el entorno y a la vez transmitir un carácter singular al nuevo conjunto de equipamientos.

Obra seleccionada en la modalitat de: Inclou edificis de nova planta de promoció públicaAquest projecte “públic” destaca per la seva voluntat d’integració a la ciutat tan des de la construcció del ple com des de la definició del buit urbà. L’arquitectura reconstrueix la mida “domèstica” del buit i reprodueix formes i proporcions de les construccions veïnes (cobertes i finestres). Tot i la contradicció de les escales a executar i de la trama existent el resultat del projecte conviu amb molta naturalitat amb l’entorn. L'harmonització volumètrica de buit i ple, el treball de la secció, la coberta, el color i el tractament de la façana, aconsegueixen posar en valor la Casa de Can Bisa. Es podria afirmar que tota l’actuació “fa ciutat”.

Obra premiada: Primera edició dels Premis Puig i Cadafalch del Maresme. El projecte també incloïa la rehabilitació de la casa Colonial de Can Bisa. L’enaltiment de l’arquitectura indiana pintada d’un blanc imponent s’entén essencialment a través de les decisions projectuals sobre l’entorn. Sens dubte, la decisió més important, és la recuperació i donació a la ciutat, d’un jardí colonial curull de palmeres i presidit per una font original. La conservació de l’accés domèstic de la casa colonial es relaciona amb el pati soterrat del nou equipament cultural i amb els patis privats que s’amaguen darrera d’una gelosia discreta, sense perdre el caràcter de “ pati de la casa de Can Bisa”. La preservació de les fusteries originals i la sobrietat dels interiors fa evident el respecte per tot allò que dóna caràcter a la casa i ho posa en evidència. En definitiva, la decisió de donar igual importància al vuit del pati per a que la casa conservi l’essència colonial, fa que tota l’actuació de rehabilitació dialogui amb senzillesa i naturalitat amb el poble i el seu entorn.

Obra seleccionada



Enric Batlle I Durany
Joan Roig Duran

batlleiroig@batlleiroig.com

www.batlleiroig.com


Eva PolÍo Anguera - Arquitecte
Oriol VaÑÓ Marco - Arquitecte
Diana CalicÓ Soler - Arquitecte Tecnic
Gerardo RodrÍguez - Càlcul Estructura
Albert Colomer - Instal·lacions

Tornar
Carrer De Montserrat, 1-6, Vilassar De Mar
Veure el mapa més gran