transparent

Remunta d'edifici en dos plantes

Remunta d’edifici en dos plantes al carrer Industria

L’edifici del carrer Industria era un volum de planta baixa i tres plantes pis construït al 1925. La façana estava treballada en dos parts: planta baixa i entresòl, amb un modulatge d’abertures, i principal i planta primera, amb balcons i un altre distribució de forats.

L’edifici no esgotava la seva alçada reguladora, i per tant, tenia un dret de vol de dos plantes d’alçada.

Els edificis que l’envolten eren molt diferents, a l’esquerra un edifici dels anys 70 de 9 plantes d’altura, i a la dreta un edifici dels anys 30, de planta baixa i 3 plantes pis.

L’edifici del carrer Industria tenia dos habitatges per replà, que donaven a davant i a darrera, amb una magnífica escala molt lluminosa.

Al plantejar la remunta en dos plantes més, la prioritat va ser que els veïns es veiéssin afectats el mínim possible. Tant en la construcció, com en el nou estat de càrregues de l’edifici, i en la llum que els arribava pels patis interiors.

Amb l’anàlisi estructural de l’edifici, vam resoldre construïr amb estructura lleugera de marcs d’alumini i ànima de llana de vidre, revestit amb plaques de cartró guix. Vam construïr un nou forjat damunt la coberta, després de treure la sobrecàrrega d’envanets de sostremort, deixant una càmara per reconduïr instal·lacions.

Vam estudiar l’assoleiament dels patis interiors, retirant l’edificació en la nova construcció i fent els patis més grans. I vam colocar un ascensor de vidre, prácticamente sense perfils, per mantenir la llum que baixava per l’escala i mantenir l’ambient.

 

Amb la façana, la relació de l’edifici amb el seu exterior i també l’expressió de l’edifici cap a la ciutat, vam voler crear un nou ordre, unitari per les dos plantes de remunta, que vindria a afegir-se als dos ordres anteriors que ja tenia la façana existent. Un tercer element, de composición de forat sistèmic, amb entitat pròpia que es situa entre l’edifici de 9 plantes i el de 4, deixant un pati a banda dreta i configurant també la barana de coberta.
Ana Zubelzu Viarje
Ramon Bulet Sagrera

zfcplan@coac.net


Antonio Castro Aguilera - Arquitecte

Tornar
Carrer Industria 8, Barcelona
Veure el mapa més gran