transparent

CASAL a CANOVELLES

Es situa en el xamfrà dels carrers Sant Jordi i el Passeig de Lluís Companys, en una illa dedicada tota ella a equipaments públics. La parcel•la te forma rectangular i compta amb una superfície aproximada de 2.000 m2.

Quan varem visitar el lloc per primera vegada, ens va cridar l’atenció un gran mur de formigó que com la quilla d’un vaixell trencagels s’obria camí dividint l’illa en dues parts tot senyalant el límit de la parcel•la on hauria de construir-se el nou casal de Canovelles. Aquell mur, sens dubte, havia de ser rescatat per a formar part del nou edifici.

Des de les consideracions externes a l’edifici hem pretès dissenyar un volum senzill, “net” i lluminós que dialogui y perllongui la plaça que es genera davant de l’auditori. Com una gran roca de ceràmica, el Casal assenyala amb precisió quin és l’accés principal, i es contorsiona per a oferir-nos la millor posició possible per a la gran sala polivalent que es distingeix des de l’exterior, reivindicant la seva autonomia per a convertir-se en el principal espai social que caracteritza aquest casal.

La composició formal evidencia l’adaptació dels volums; -el mes alt amb dues plantes marca l’escala de l’espai públic i -el segon amb un únic nivell, acull la gran sala polivalent del casal que es volca al jardí solejat. Entre els dos cossos el vestíbul a doble alçada funciona com el cor de l’edifici i pren l’espai necessari per a ordenar de forma simple els recorreguts i espais.

Com si volgués homenatjar als seus ocupants, la façana revestida amb plaques alveolars de ceràmica, recorda amb les seves ranures, les “arrugues” que el pas del temps afegeix a les pells dels seus moradors.




Lluís Àngel Domínguez Moreno

dominguez@coac.net


Jose Luís Sanuy, Cap Projecte - Arquitecte
Clothilde Giorgetti - Arquitecte
Mireia Serra - Arquitecte
Amado Martín - Arquitecte

Tornar