transparent

Rehabilitació de la Central Térmica de la MSP com a Museo Nacional de la Energía

La situació original de la Central Tèrmica de la MSP, abandonada i pràcticament desconeguda; d'esquena a l'estructura urbana de Ponferrada i amb una total desconnexió entre l'espai industrial i l'àrea residencial que l'envolta, demandava intervencions arquitectòniques i solucions museogràfiques decidides i justificades que, al seu torn, promogueren criteris de disseny imaginatius i innovadors, propis de l' segle XXI, d'acord i respecte pel marc singular per tal de rememorar la seqüència històrica que s'ofereix a través de tots els elements existents.

La nostra proposta d'intervenció, arquitectònica, paisatgística i museogràfica, sobre les construccions i elements industrials es fonamenta en la voluntat de "recuperació cultural" d'un complex definit per la diversitat dels elements que el constitueixen, la seva heterogeneïtat i riquesa de contrastos, especialment en relació amb l'entorn, a partir de la interconnexió amb altres estructures complementàries en l'àmbit territorial. S'ha fugit de solucions que, aparentment, puguin atreure al visitant, però que en el fons són discriminatòries, per la seva falta d'autenticitat. La Central Tèrmica de la MSP i les seves construccions annexes són patrimoni sense adjectius.

La rehabilitació de tots els edificis existents i, especialment, del moll de carbons com a primer element d'accés s'ha plantejat des de l'òptica de contenidor cultural. Aquest aspecte li confereix un respecte a les seves pròpies característiques originals i als valors patrimonials tangibles i intangibles: tecnològics, constructius, sociològics i, en definitiva, culturals.

El projecte resol un programa museístic de manera molt senzilla, associant el moviment dels visitants al realitzat en el passat pel carbó, combustible de la instal·lació, en un itinerari didàctic que possibilita una comprensió ràpida dels processos de generació d'energia en una central tèrmica.

Sota aquesta dinàmica, la intervenció promou actuacions concretes de restauració, al costat d'altres més interpretatives i innovadores, pensades i dissenyades amb la voluntat de no alterar els valors originals dels espais i els seus elements amb la finalitat d'estimular una veritable consciència industrial al lloc on es produïa l'energia.
Antoni Vilanova Omedas
Jorge Suárez Díaz

vilanova-moya@coac.cat


Lucía Salvador - Arquitecte
Cristina Suárez - Instal·lacions
Carmen González - Estructures
Miguel Ángel Rus - Arquitecte Tecnic

Tornar
Avenida De La Libertad, 46, Leonsorba (montmajor)
Veure el mapa més gran