transparent

Casa amb jardí sostingut

Refurbishment of a house between party walls. Change of the roof to new wood beams and substantial improvement of the energy efficiency of the building.

Three cross-laminated timber panels are placed between the masonry party walls:

The first slab forms an addition area towards the back yard. It is slightly separated from the back façade by a linear skylight, generating the feeling of being on a porch closed by sliding glass walls. This place is the kitchen, where you can eat in between interior and exterior.

The second slab creates a big suspended garden at the centre of the house. It holds a rain water tank with vegetation on it, making a garden which introduces solar light into the interior. It is a room with no roof that articulates the two diaphanous spaces of the house.

The third slab is a mezzanine for the main bedroom. It is perceived as a magic carpet floating over the multifunctional space underneath.


Obra seleccionada en la modalitat de: Inclou edificis d'habitatges unifamiliars de promoció privadaLa casa de cos, amb poca façana i parcel·la profunda, es resol sovint de forma eficient, segons esquemes que han derivat en tipus tan ordinaris com ineludibles. El mèrit d’aquesta reforma està en la insòlita disposició d’un “pati central/jardí sostingut”, que genera en un espai tan petit una complexitat espacial i una entrada de llum natural que el jurat valora molt positivament. Per altra banda, el jurat ha considerat oportú canviar la categoria a la que optava a Premi aquesta obra.

Obra seleccionada



Jordi Safont-tria

safonttria@coac.net

www.safont-tria.com


Jordi Miquel Calvo - Arquitecte Tecnic
Asunción López - Col·laborador Despatx
Miguel Nevado - Consultor Estructura

Tornar
LOCATION:
Veure el mapa més gran