© Adrià Goula

Torre de Merola

Carles Enrich Studio SLP

Al sud del municipi de Puig-reig, s'eleven les restes del castell de Merola, datades a finals del segle XIII i catalogades com a BCIN. Segons les evidències, degut als terratrèmols que van s'acsejar Catalunya al segle XV, només resta dempeus una de les cares de la torre de defensa, originalment de planta rectangular de 5 x 3,8 m i una alçada de 14,8 m. El desprendiment d'una part de la seva coronació el 2016 posa en alerta l'Ajuntament de Puig-reig. L'alt risc d'enderroc, amb la conseqüent pèrdua del monument, fa necessària una intervenció que garanteixi la preservació de les restes i que recuperi l'edificació pel poble impulsant l'atracció de possibles visitants.


Per tal d'assolir els objectius, es plantegen dues línies bàsiques d'actuació: d'una banda, la consolidació de les restes que han perviscut i, d'altra part, el reforç de l'estructura medieval. Aquest reforç es configura a través d'una estructura de fusta amb 18 perfils de secció quadrada de 14 cm que ressegueixen el perímetre del mur de pedra i que, a mode de bastida, permet estabilitzar estructuralment el llenç preexistent, recuperar la volumetria original i restablir la seva funció com a punt d'observació i defensa del territori.


La nova estructura resol els condicionants funcionals de reforç i estableix una relació de diàleg amb el mur de pedra preexistent, evidenciant la nova intervenció respecte l'original. Es recupera el fonament desaparegut amb formigó de cal i es lliguen les dues estructures mitjançant uns perfils de fusta anclats al llenç de pedra en 14 punts.


La inserció d'una escala interior permet accedir als 3 nivells originals de circulació al mateix temps que facilita el manteniment futur del monument. L'ascens fins el nivell superior de la torre recupera un punt de vista que havia estat inaccessible des del segle XV.


Autors

Carles Enrich Giménez  : Arquitecte

Col·laboradors

Brufau Cusó: Aparellador

MasaAd: Estructures

Obra Guanyadora
Obra guardonada en la modalitat de: Inclou intervencions de rehabilitació de promoció pública i/o privada
Obra Guanyadora
Obra seleccionada

Detalls del projecte

Edició mostra Mostra Comarques Centrals
Any 2021
Modalitat Inclou intervencions de rehabilitació de promoció pública i/o privada
Societat Carles Enrich Studio SLP      
Contractista Rècop restauracions arquitectòniques SL
Promoció Públic
Web societat www.carlesenrich.com
Email societat studio@carlesenrich.com
Coordinades 41.93142292263483 n, 1.8714564268906488 e
Localització PUIG-REIG
Enllaç video https://vimeo.com/383963598