© Adrià Goula

Intervenció paisatgística

Scob Arquitectura i Paisatge

La intervenció a la finca vinícola coneguda com El Tancat, en ple Parc Natural del Montsant, recupera les velles edificacions de l'explotació agrícola de la cartoixa d'Escaladei, per reconvertir-les en un petit Hotel. El projecte paisatgístic per als espais exteriors s'ha fet amb el màxim respecte i voluntat de continuïtat cap a l'entorn, l'arquitectura i els costums dels pobles propers. Els materials, els colors, la vegetació, les textures, així com les tècniques de construcció emprades, són hereves de el lloc i del seu patrimoni històric i cultural.


La disposició arquitectònica del conjunt de les diferents edificacions existents recorda a un petit poble. Cadascun dels llocs que es generen entre elles, i al seu voltant, té unes característiques especials de mida, orientació, relació amb l'entorn, noves funcions, etc. Tal com sol passar en els nuclis rurals se li ha assignat una toponímia a cada un d'ells amb la intenció d'orientar els hostes i visitants i, al seu torn, amb l'objectiu de crear vincles afectius i culturals amb aquests espais revitalitzats.


El projecte no només proposa idees i configuracions d'espais i ambients en sintonia amb el paisatge, sinó que porta aquestes voluntats també a les tècniques de construcció. Es recupera i promou la utilització de mètodes emprats en la configuració del paisatge agrícola de Priorat com són els murs de pedra seca o els emparrats metàl·lics. S'utilitzen també materials ceràmics de proximitat, per a la configuració de paviments i escales, fabricats amb tecnologies locals. Totes aquestes tècniques s'han posat en pràctica amb professionals i artesans dels pobles propers.


La vegetació utilitzada combina les espècies autòctones de Parc Natural de Montsant amb les empleades tradicionalment a les façanes i entrades de les cases dels pobles propers.


A part de l'ús de tècniques i materials artesanals de procedència local s'han aplicat també altres criteris de la sostenibilitat ambiental.


Autors

Oscar Blasco  : Arquitecte

Sergi Carulla  : Arquitecte

Col·laboradors

Jordi Llort: Equip redactor

Olga Saro: Equip redactor

Obra Guanyadora
OBRA FINALISTA EN LA CATEGORIA D’ESPAIS EXTERIORS: ESPAIS URBANS, PARCS I JARDINS, INTERVENCIONS EN EL PAISATGE I URBANISME

Detalls del projecte

Edició mostra Mostra Tarragona, 6è Premi Alejandro de la Sota
Any 2021
Modalitat Intervencions en espais exteriors. Inclou obres en espais exteriors: espai urbà, urbanització i paisatge
Societat Scob Arquitectura i Paisatge      
Contractista Drim Medi Ambient
Promoció Privat
Web societat https://www.scob.es/cat/index.html
Email societat scob@scob.es
Coordinades 41.24590191880526 n, 0.7958158254124471 e
Localització LA MORERA DE MONTSANT