© José Hevia

Biblioteca Clara Campoamor

AMB

La sort de l'encàrrec


Quan dos arquitectes emprenen el seu primer edifici públic, el millor que els pot passar és que el programa estigui acotat i que el solar tingui algunes restriccions.


Si, a més, és una biblioteca en un parc, aleshores els ha tocat la loteria.


Així comença la història de la biblioteca Clara Campoamor al parc del Canal de la Infanta de Cornellà de Llobregat, amb el programa d'una biblioteca local de 1.000 m? i un solar amb dos grans condicionants, un d'urbanístic i un altre de metabòlic. La parcel·la, de 1.300 m?, té una ocupació màxima de 1.000 m? i una alçada reguladora de 7,5 metres. A més, la creua un col·lector que, en períodes excepcionals, es pot desbordar i provocar inundacions.


Les decisions de l'arquitecte


El primer que demanem a l'edifici és que, tot i la seva mida, tingui l'escala i la representativitat pròpies d'un equipament públic.


També li demanem que funcioni com un lloc de trobada entre dues comunitats que, amb identitats i circumstàncies socials diferents, estan alhora separades i connectades pel parc.


I finalment, volem que tingui un consum energètic proper a zero.


La concreció formal i material


El programa s'encaixa en una sola planta elevada respecte a la planta d'accés. S'aconsegueix així un segon accés des del parc, deprimit respecte a la plaça, per sota del propi edifici i a través d'un pati.


Els dos accessos conflueixen en un atri que funciona com un lloc de trobada i distribueix els espais del programa.


Atri i pati, situats al centre de l'edifici, garanteixen la ventilació creuada natural de tots els espais.


Les façanes sud són de fàbrica de maó amb finestres de fusta estretes. Les façanes nord, obertes al parc, són de vidre d'altes prestacions. Totes estan recobertes amb un déployé que impedeix l'entrada directa del sol sense condicionar les vistes i dona unitat i caràcter a l'edifici.


L'estructura és de formigó, amb dues lloses vistes posttesades per salvar les grans llums amb el mínim de material i activades amb el pas de les instal·lacions.


Dimensionades perquè faci una mica de fred a l'hivern i una mica de calor a l'estiu, l'energia que consumeixen aquestes instal·lacions prové del terreny mateix.


La sorpresa de l'obra


L'obra presenta la particularitat que és un edifici sense cap revestiment. Així, tots els materials es mostren tal com són i totes les fases de l'obra, començant per l'estructura, han tingut l'exigència pròpia d'una fase d'acabats.


Malgrat aquest desafiament, tots el que hem participat en l'obra de la biblioteca, des de l'empresa constructora i els seus industrials, fins a la propietat i la gestora, la direcció tècnica i els proveïdors, l'hem sentida com a pròpia i hi hem aportat el nostre granet de sorra.


Això no és la loteria; és la grossa.


Futur i esperança


A partir d'aquí, només ens queda confiar que els futurs usuaris, treballadors i encarregats del manteniment també formin part del col·lectiu que sempre ens referirem a la biblioteca Clara Campoamor com a <>.


Autors

Luisa Solsona: Arquitecte

Noemí Martinez: Arquitecte

Col·laboradors

AMB: Jordi Colom, Olga Méliz (dirección de ejecución), Julen Arbelaitz,: No especificat

AMB: Julen Arbelaitz, Virgínia Díaz del Rio, Ventura Godoy (proyecto): No especificat

AMB: Oriol Paluzie, Gisela Traby (instalacion), Jordi Bardolet, Jaume Fornés, Cati Montserrat: No especificat

AMB: Sara Fernandes, Stela Salinas, Lidia Serrat (señalización): No especificat

Obra Destacada
Obra guardonada en la modalitat de: Inclou edificis de nova planta de promoció pública

Detalls del projecte

Edició mostra Mostra Barcelona
Any 2023
Modalitat Inclou edificis de nova planta de promoció pública
Societat AMB      
Contractista Calaf Constructora
Promoció Públic
Web societat https://www.amb.cat/home
Email societat samso@amb.cat
Enllaç video https://www.youtube.com/watch?v=i2t_rVC7jQM