© Els mateixos arquitectes

Pla especial d'usos d'activitats vinculades al repartiment a domicili

Trescientosmilkilometrosporsegundo S.L.

El pla especial de regulació de les activitats amb repartiment a domicili de Barcelona (aprovat en 2023) sorgeix de la necessitat de regular una sèrie d'activitats que resulten de la digitalització dels hàbits de consum a través del comerç electrònic, modificant les formes de subministrament en generar una nova mobilitat associada a l'intercanvi final del servei i la mercaderia, i com a conseqüència, introduint nous impactes en el teixit urbà a un ritme accelerat.


Les activitats vinculades al lliurament de mercaderies canvien la rellevància de tenir establiments en planta baixa per a locals comercials, generant una nova sèrie d'espais al voltant de la ciutat per a la producció, processat, emmagatzematge o distribució de béns.


S'han creat diversos models híbrids entre el pla físic i el digital: fórmules ja establertes (com a espais de plats preparats, empreses de servei de càtering o cuines industrials) coexisteixen amb altres activitats resultants de l'economia de plataforma (com a cuines o supermercats fantasmes).


En diversos casos, aquest tipus d'establiments s'associen amb molèsties ambientals (fum, olors o sorolls produïts per la preparació intensiva d'aliments en grans quantitats) i impactes en espais públics generats per la càrrega i descàrrega de mercaderies o l'acumulació de repartidors i els seus vehicles.


El pla d'ús del sòl regula diferents tipologies d'activitats (menjar per a emportar, cuines industrials i fantasma, i activitats d'emmagatzematge). La seva implementació està condicionada proporcionalment als impactes generats per cada activitat i la seva grandària. El pla empra tres estratègies principals: la ubicació dins del teixit urbà (restringint externalitats negatives a àrees industrials), l'ample del carrer i la densitat d'establiments (un número màxim permès dins d'un radi determinat).


A més, el pla crea una nova llicència de lliurament que defineix un espai necessari per a acomodar als repartidors i bicicletes durant l'espera i recollida de comandes. Aquest espai ha d'incloure's dins dels establiments i s'aplica a les activitats regulades pel pla i a altres tipus d'establiment com els restaurants.


Aquest pla, elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, s'ha realitzat estudiant les llicències d'activitat i la saturació de cadascun dels usos contemplats pel pla i elaborant inspeccions visuals per part dels serveis d'inspecció de l'Ajuntament, que es van dedicar a estudiar els locals i les afectacions que aquests produïen en l'espai públic.


Autors

Ana Badenas Izquierdo  : Arquitecte

Mar Santamaria Varas  : Arquitecte

Pablo Martínez Díez  : Arquitecte

Col·laboradors

Graciela Chaia: Advocat

Obra Destacada
Obra guardonada en la modalitat de: Intervencions urbanístiques i de planejament

Detalls del projecte

Edició mostra Mostra Barcelona
Any 2023
Modalitat Intervencions urbanístiques i de planejament
Societat Trescientosmilkilometrosporsegundo S.L.      
Promoció Públic
Web societat https://300000kms.net/
Email societat ana@300000kms.net
Enllaç video https://drive.google.com/drive/folders/1O2EH1sgm8rYwhVnCB5ZFANryLja3uBCz?usp=sharing