Projecte paisatgístic i d’urbanització a Can Roure per implantar horts urbans municipals - 9a Biennal 2016

Llorenç Vallribera Farriol

L’Ajuntament de Matadepera encarrega l’equipament d’uns horts urbans a Can Roure, en uns terrenys molt propers al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Proposa un equipament que, a més de l’activitat agrícola, sigui un parc per poder-hi passejar, amb interès social i educatiu, responsable amb l’ecologia i que tingui un desenvolupament sostenible.
Es tracta de donar resposta a un problema tècnicament senzill: Anivellar el terreny i fer-hi arribar l’aigua per plantar un hort. L’equipament ha d’aportar molt més que unes terres cultivables però no es pot perdre de vista quina actuació faria un pagès!
El projecte es planteja des de diferents vessants:
A)Projecte d’enginyeria.
La proposta ha de condicionar el terreny per al conreu, aportar aigua de reg i disposar de guixetes pel material dels seus usuaris.
B)Projecte paisatgístic.
Cal que la proposta s’integri en l’entorn, una zona forestal d’alt valor ecològic a tocar del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt.
C)Projecte sostenible.
S’ha de minimitzar l’impacte en l’entorn. Les edificacions es podran desmuntar. El terreny podrà ser novament colonitzat per la vegetació autòctona anul·lant qualsevol rastre d’aquesta actuació.
D)Projecte exportable.
La proposta ha de permetre la seva adaptació a altres emplaçaments de manera que es pugui estendre a la parcel·la, més enllà de la primera fase del projecte o, fins i tot, exportar el mateix esquema a altres municipis.

Autors

Vallribera Arquitectes

Col·laboradors

Pol Tintó Selvi: Arquitecte

Xavier Delgado Ferrer: Arquitecte Tècnic

Xavier Aliart Tarrida: Enginyer Tècnic Agrícola

Aleix Gil Noray: Arquitecte

Detalls del projecte

Tipologia Parcs agrícoles i industrials
Client Ajuntament de Matadepera
Promoció Pública
Coordinades 41.609043, 2.006510
Localització Camí del Cementiri de Can Roure, Barcelona, Matadepera, Espanya
Àrea 15282 m²
Cost 9
Any inici 2014