inTESIS - Antonio Bonet. Poblado de Hifrensa, 1967-1975

Imatge: 
© Demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Seguint amb el Cicle [in]TESIS, el dijous 17 de setembre de 2015 doctor arquitecte Juan Fernando Ródenas García ens presentarà la seva Tesi Doctoral que porta per títol “Antonio Bonet. Poblado de Hifrensa, 1967-1975”.

L’acte es durà a terme a la Sala d’Actes de la Demarcació de Tarragona del COAC i al finalitzar la conferència es farà un sopar-col·loqui amb el conferenciant al restaurant Barhaus. Si esteu interessats en assistir-hi, us podeu adreçar a tarragona@coac.cat. Preu del sopar 18€.

El poblat HIFRENSA és un conjunt residencial format per l’agrupació d’habitatges per allotjar els treballadors de la central nuclear de Vandellòs-I. Compta a més amb una sèrie d’equipaments a escala de barri. El conjunt està connectat mitjançant passos per a vianants amb places públiques i esquema viari en cul-de-sac. Antonio Bonet rep l’encàrrec de la construcció del poblat en 1967, així com la realització de les dependències administratives i altres edificis de caràcter tècnic en l’emplaçament de la central nuclear. La tesi revela a Bonet com a arquitecte investigador. Al poblat HIFRENSA no es pot establir una línia clara que separi l’arquitectura de l’urbanisme. Bonet busca una solució universal amb la definició d’un tipus o patró, com a element susceptible de ser perfeccionat, sistematitzat i prefabricat. El patró pot mutar o es pot transgredir, ja sigui per adaptar-se a un sistema constructiu o per necessitats topogràfiques, climàtiques o programàtiques. Particularment en l’obra de Bonet, també per satisfer uns requeriments d’ordre superior, el suport urbanístic. La major dificultat rau en la definició d’un criteri ordinador que permeti donar forma superior a les unitats: ja siguin habitatges o equipaments sense que el conjunt urbanístic resulti monòton i amb falta d’identitat.

Descarrega el Targetó

Versió per a imprimirPDF version