Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Inici del cicle 'Coderch a 3 bandes' amb 'Coderch – Jujol, mestres i mestratges'

Imatge: 
Autor desconegut © Arxiu Històric del COAC
El proper 19 de juny a les 19 h, la Demarcació de Barcelona del COAC inicia el cicle 'Coderch a tres bandes', que commemora els 40 anys de la mort de José Antonio Coderch.

La primera sessió duu per títol ‘Coderch – Jujol, mestres i mestratges’ i comptarà amb l'arquitecte Josep Llinàs. L’acompanyaran els també arquitectes Meritxell Inaraja, Octavio Mestre i Pablo Twose per conversar sobre Coderch des de mirades diferents: tant des del punt de vista generacional com des del de la relació amb l’arquitecte i la seva obra.

Inscriu-t'hi!

Les properes sessions del cicle seran:
- 25.09.24
- 30.10.24
PDF version

Jornada - Com viurem quan siguem grans?

Imatge: 
Homenatge a Norman Rockwll. Pintura a l'oli Jordi Longaron, 1978-1979
El dilluns 17 de juny a les 16 hores, l'Agrupació Sènior/a organitza una jornada dedicada als diversos modes de residir de la gent gran, que portarà per títol "Com viurem quan siguem grans?".

Arriba un moment a la vida en què ens preguntem: qui tindrà cura de nosaltres quan siguem grans? Algú va donar una resposta curiosa: per prevenir-ho cal tenir, o bé molts fills, o bé molt patrimoni. Aquesta alternativa, que de vegades ha pogut ser vàlida per a  les generacions que ens han precedit, avui ha deixat de ser-ho. Cada cop tenim menys fills i el patrimoni es concentra en poques mans.

Què fer doncs? Tant des del sector públic i associatiu com des del sector privat s’estan donant respostes diverses i força disperses. Avui en coneixerem algunes 

Serà una tarda dedicada a les molt diverses mirades sobre aquesta qüestió. La dividirem en dues parts: una primera dedicada als aspectes més relacionats amb l’arquitectura i una segona més relacionada amb els aspectes socials i de salut. 

Presentació a càrrec de Guillem Costa Calsamiglia, degà del COAC, i  Jaume Carné, president de SÈNIOR/A.

Comptarem amb la participació de: 

TAULA 1  - ASPECTES RELACIONATS AMB L'ARQUITECTURA

Txatxo Sabater,  arquitecte. Ha fet recerca sobre els antecedents. Els antecedents, els orígens de la problemàtica i el marc general.
- Berta Brusilowsky, arquitecta. Seguretat espaial cognitiva. La petita escala: el disseny proper, el detall, interiorisme, ergonomia.
Marc Trepat, BTA arquitectes, especialitzat en residències. El canvi metodològic actual, amb exemples als EUA i Japó.
- Aurora Moreno, Walden XXI. Co-housing cooperatiu a Sant Feliu de Guíxols. El mode cooperatiu: avantatges i dificultats.

Moderarà el debat de la taula 1 Toni Solanas, arquitecte i tresorer de SÈNIOR/A. Els aspectes arquitectònics i de disseny. La gestió cooperativa.

TAULA 2  - ASPECTES SOCIALS I DE SALUT

Irati Mogollón, sociòloga. Exemples de co-housing a Europa. El dol pel que perdem. Breu visió d'experiències als països nòrdics.
- Ferran Masanés, metge gerontòleg, Hospital Clínic de Barcelona. Els aspectes físics i psíquics de l'edat.
Pere Abelló, gerent d'una empresa de residències privades. Experiències i problemàtiques. Els costos econòmics de les residències.
Ricard Fernández, economista. Aspectes econòmics i de gestió. Les administracions com a reguladors i gestors necessaris. Les polítiques. 

Moderarà el debat de la taula 2 Joan Maria Pascual, arquitecte i vocal de SÈNIOR/A. Aspectes mèdics, psicològics i econòmics. Perspectives de futur.

Tancaran la sessió Marta Cervelló, arquitecta i secretària de SÈNIOR/A,  i Albert de Pablo, arquitecte i vicepresident de SÈNIOR/A.

L'acte és gratuït, però cal inscripció prèvia.

PDF version

Àgora: parlem de la jubiliació

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El proper 18 de juny a l'Àgora tindrem una nova ocasió per trobar-nos i debatre sobre projectes del COAC i l'exercici de la professió.

En aquesta ocasió, volem dedicar la trobada a parlar sobre la jubilació: com preparar-se, aspectes a tenir en compte, pensions, compatibilitat amb una feina, responsabilitats... 

Et convidem a assistir a la propera Àgora -un espai d'escolta, informació i debat del COAC-, en la qual podrem posar en comú inquietuds i experiències i resoldre entre tots possibles dubtes.

Vine a l'Àgora: inscripció

Si no pots venir presencialment, et pots inscriure per seguir la trobada en streaming per Youtube i fer preguntes al final de l'acte.
PDF version
Urbanisme Comparat

Urbanisme Comparat: NY, Boston i Houston

Imatge: 
Agrupació d'Arquitectes Urbanistes de Catalunya
El dimarts 4 de juny a les 19 h, tindrà lloc la propera sessió del cicle d'Urbanisme Comparat, que organitza l'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes del COAC (AAUC). La jornada portarà per títol New York, Boston i Houston.

L’urbanisme als Estats Units ofereix grans contrastos a analitzar, des dels gratacels dels centres urbans fins als suburbis que s’estenen al territori. La història del seu urbanisme ve marcada no només pels canvis econòmics, sinó també pels interessos empresarials, les lluites racials i les polítiques federals. Per tant, els EUA són un cas complex en el desenvolupament de les ciutats i, tot i les seves particularitats, el seu urbanisme ha servit com a model per a ciutats d’arreu del món.

Alhora, els Estats Units també ens ofereixen l’oportunitat de comparar diferents aproximacions a l’urbanisme, donat que cada municipi té competències per donar forma al planejament. Així, s’analitzaran models contrastats: des del ‘no zoning’ de Houston al planejament discrecional de Boston, passant pel planejament normatiu de New York i Chicago.

Per conèixer millor els efectes de les diferents normatives, es mostraran projectes urbans d’aquest segle, promoguts per actors privats diversos com promotors immobiliaris, hospitals, universitats o equips esportius. En ells, s’explicarà tant el disseny com el procés de negociació publicoprivada a la seva execució, per tal de conèixer diferents processos i poder comparar-los entre ells.

La sessió anirà a càrrec de Mikel Berra-Sandín, arquitecte per l’ETSAB (2020). Actualment cursa el Master in City Planning al MIT, amb una beca de la Fundació La Caixa, i col·labora al Global Land Tool Network d’UN-Habitat. Els seus àmbits de treball principals són el planejament integrat, la planificació d’infraestructures de mobilitat i l’anàlisi d’activitats econòmiques a la ciutat. Durant la seva formació com a arquitecte, ha treballat a despatxos com ara SOM (Chicago) o estudioHerreros (Madrid). Des del 2021 fins al 2023, ha treballat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona com a coordinador de projecte de la xarxa RiConnect / Avinguda del Vallès, guanyadora del Premi Catalunya de Territori Enric Lluch atorgat per la SCOT.

A més, també ha realitzat projectes urbans amb equips multidisciplinaris i recerca acadèmica, rebent reconeixements com la menció especial a Europan 16, o el premi de la Student Design and Planning Competition de l'American Planning Association.

L'acte és gratuït, però cal inscripció prèvia.

PDF version

Pages