Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Informació per als Certificats d’Eficiència Energètica de projectes registrats abans del 14.01.2016

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Tal com es va informar amb anterioritat, a principis de 2016 els programes informàtics per a la certificació energètica van ser modificats per tal d'adaptar-los als darrers canvis normatius (actualització del DB HE, Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques, nous coeficients de pas de l’energia, etc). El canvi d’eines informàtiques podia comportar, en alguns casos, la modificació de la qualificació energètica d’un edifici només pel fet d’haver utilitzat aquestes noves eines de càlcul.

Per a la certificació energètica d’obra nova, i davant les incerteses que suposava un possible canvi de qualificació entre el Certificat en fase de projecte i el d'obra acabada, el COAC va transmetre al CSCAE les seves inquietuds per les repercussions legals que es poguessin derivar d'aquestes modificacions (relacions contractuals existents, informació en la documentació del projecte, etc), fent èmfasi en la necessitat que hi hagués les garanties legals necessàries per a tots els agents intervinents.

Aquest agost, el Ministeri va publicar una nova nota informativa indicant que els edificis de nova construcció en els quals la certificació d’eficiència energètica del projecte s’hagi realitzat amb el procediment antic (programes Calener VYP, Calener GT o CERMA), i registrat amb anterioritat al 14 de gener de 2016, es podrà realitzar el Certificat d’eficiència energètica de l’edifici acabat amb el mateix procediment que el del projecte, de manera que permeti garantir que no es produeixin canvis en la qualificació deguts a les modificacions dels programes que puguin suposar un perjudici per als agents implicats.

La mateixa nota indica que aquesta opció s’haurà de dur a terme amb les instruccions que determini l’organisme competent del registre de certificats energètics, que a Catalunya és l’Institut Català d’Energia, ICAEN. En aquest sentit l’ICAEN ha publicat al seu web informació sobre com actuar en els casos esmentats. Els aspectes més destacats són:

· Caldrà justificar que hi ha un perjudici al canviar la versió de l’eina entre l’edifici en fase de projecte i l’edifici acabat (per exemple, per empitjorament de la qualificació energètica de l’edifici).

· Si s’utilitzen les versions anteriors del programes, que no generen els arxius xml necessaris per al Registre, caldrà omplir manualment els camps d’un arxiu xml simplificat, mitjançant l’eina VISOR XML que es pot descarregar al web del Codi Tècnic.

· Per als edificis certificats amb Calener GT, és especialment recomanable utilitzar la mateixa versió del programa que la utilitzada en projecte, doncs s’han detectat errors a l’hora de fer l’actualització de l’arxiu antic a la nova versió de l’eina.


Per a més informació accediu a la Nota informativa del Ministeri i al web de l’ICAEN.

 
15/09/2016
Tornar