Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
HARQUITECTES

Les Oficines 1822, de l’estudi HARQUITECTES, aconsegueixen dos guardons als Premis ARQUITECTURA del CSCAE

Imatge: 
© HARQUITECTES. Fotografia: Adrià Goula

Els Premis ARQUITECTURA del CSCAE anuncien els projectes guanyadors de la seva segona edició en una nit de celebració en la qual s'han posat en relleu els valors fonamentals de l'arquitectura i l'urbanisme: la responsabilitat social, la preservació cultural i la sostenibilitat ambiental. 

Organitzats pel Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE), amb el patrocini oficial de COMPAC, els premis tanquen aquesta edició amb una gal·la al Museu Nacional del Prado, a Madrid. Durant la cerimònia, conduïda per l'arquitecta, actriu i escriptora Cayetana Cabezas, s'han fet públics els noms dels 9 projectes guanyadors, triats pel Jurat entre les 177 propostes seleccionades pels col·legis d'arquitectes autonòmics en la primera fase dels premis, als quals es van presentar un total de 429 obres. Durant l'acte, l'arquitecte César Portela ha recollit la prestigiosa Medalla d'Or de l'Arquitectura, un guardó que el CSCAE concedeix des de 1981 a les millors trajectòries professionals.

Premi Re a la Rehabilitació i Premi d'Arquitectura Espanyola (ex aequo) per als catalans HARQUITECTES
L'estudi català HARQUITECTES, format per David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Tudó, ha estat guardonat doblement pel seu projecte de Rehabilitació Oficines 1822, que ha rebut el Premi RE a la Rehabilitació i el Premi d'Arquitectura Espanyola (ex aequo).

El projecte s'enfoca en la renovació d'un edifici industrial per a albergar les noves oficines de l'empresa farmacèutica Galenicum. Es busca adaptar l'espai diàfan existent i les oficines a les necessitats de l'empresa, i es proposa millorar l'envolupant de l'edifici per a regular la temperatura i organitzar l'espai de treball en dos àmbits; d'una banda, un gran espai diàfan propi de l'activitat industrial i, de l'altra, un edifici per a les oficines. L'espai diàfan de les naus queda interromput per un pati central. En les oficines, s'organitzen els diferents departaments en famílies o “tribus” amb sinergies pròpies, i la proposta planteja que aquestes tribus treballin en cercle, al voltant d'un espai amb un fort component vegetal. S'utilitzen panells de fusta transparents per a crear àrees de treball i s'integren espais intermedis i patis protegits per a activitats d'oci i descans.

D'aquesta proposta, el jurat n'ha valorat “la sensibilitat de recuperar construccions existents per solucionar el programa i els desafiaments tècnics, integrant solucions sostenibles i estètiques que respecten el caràcter original de l'edifici, i contribuint a la regeneració urbana i la millora de la qualitat de vida de les persones. És una intervenció oportuna i encertada en un de tants edificis industrials que esdevenen obsolets”.

Medalla d'Or a César Portela
Durant la cerimònia, l'arquitecte César Portella ha recollit la Medalla d'Or de l'Arquitectura, un guardó que el CSCAE concedeix des del 1981 a les millors trajectòries professionals. El jurat que ha valorat especialment la "solidesa" de la seva trajectoria professional "com a referent gallec per a les noves generacions d'arquitectes tant en l'Arquitectura com en l'Urbanisme". Així mateix, va destacar la labor de l'"arquitecte localista que suepra el seu àmbit natal per projectar-se internacionalment". 

0bres guardonades pels seus valors i distincions especials
Els 6 projectes guanyadors dels Premis d'Arquitectura 2023 són:
- Premi Compromís: Despertars domèstics, habitatge col·lectiu a l'Europa del segle XXI, de Carmen Espegel, Andrés Cánovas i José María de Lapuerta
- Premi Sostenibilitat i Salut: Habitatges socials a Eivissa, de Pep Ripoll i Juan Miguel Tizón
- Premi Nova Bauhaus: Wildgarten Quartier Wien, d'Arenas Basbe Palacios (Enrique Arenas, Luis Basabe i Luis Palacios); M&S Architekten, Viena (urbanisme) i Buschina&Partner, Viena (arquitectura)
- Premi Hàbitat: Adequació Paisatgística i Intervenció a l'Almadraba de Nova Umbría, Lepe, de SOL89 (María González García i Juan José López de la Cruz)
- Premi Re a la Rehabilitació: Rehabilitació Oficines 1822, d'HARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Tudó)
- Premi Professió: Escola inicial 140 a Santa Cruz de Villacuri "Barri Xin´`es", Ica (Perú), d'Atelier Ander (Ander Bados Sesma) i Esdudi Copla (Betsaida Curto Reyes)

Les distincions especials són:
Premi d'Arquitectura Espanyola (ex aequo): Casa en vermell, d'estudio_entresitio (María Hurtado de Mendoza Wahrolén, César Jiménez de Tejada Benavides y Alvar Ruiz Villanueva); i Rehabilitació Oficines 1822, d'HARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Tudó).
Premi d'Urbanisme Espanyol: Pla n'UNDO #Manilva_cap a una Agenda Urbana Local, de l'Oficina técnica n'UNDO (n'OT) (representada per Beatriz Sendín Jiménez, Verónica Sánchez Carrera y Alejandro del Castillo)
Premi a la Permanència: Centre de Congressos de Múrcia, de Paredes Pedrosa Arquitectos (Ángela García de Paredes; Ignacio G. Pedrosa)

Jurat dels Premis ARQUITECTURA
El Jurat encarregat de la selecció de les propostes guanyadores ha estat format per Moisés Cast
ro, vicepresident segon del CSCAE; Nuria Matarredona, directora general d'Agenda Urbana i Arquitectura del MITMA; Edgar González, expert en divulgació arquitectònica; Agnieszka Stepien, experta en innovació i emprenedoria; Juan Carlos Sancho i Sara de Giles, arquitectes de reconeguda experiència professional en edificació; Manuel Herrero, president de la Unió d'Agrupacions d'Arquitectes Urbanistes; Javier García-Solera, Premi Permanència en l'anterior edició; Mª José Peñalver, tresorera del CSCAE; Paco Sanchis, CEO de COMPAC, i Laureano Matas, secretari general del CSCAE.

22/06/2023
Tornar