Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Joan Busquets

Joan Busquets, guardonat amb la Medalla d'Or de l'Arquitectura

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Enguany la Medalla d'Or de l'Arquitectura serà atorgada, ex aequo, als arquitectes Joan Busquets (Barcelona, ​​1946) i Fernando de Terán (Madrid, 1931). Instituïda pel Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE) l'any 1981, la Medalla d'Or de l'Arquitectura reconeix l'esforç de les persones i les institucions que ennobleixen la tasca arquitectònica amb el seu treball.

En el dictamen, el Jurat destaca que "aquests dos arquitectes vénen a expressar la importància de la pràctica de l'Urbanisme com a part indissociable de l'Arquitectura al servei d'una societat més justa i equilibrada". Es ressalta que "tots dos, en les seves dilatades trajectòries, s'han ocupat des de diferents visions d'aquesta disciplina, tant a les diverses escales del planejament públic i privat, com a la docència, la teorització, la investigació històrica i la divulgació". Tot això -continua el Jurat- "motiva la comprensió de la seva tasca com a complementària, representant els valors de l'Urbanisme al llarg de les darreres dècades".

El Jurat ha estat format pel vicepresident primer del CSCAE, Juan Antonio Ortiz Orueta, com a president del Jurat; els degans dels col·legis d'arquitectes de la Rioja i Múrcia, Ángel Carrero i María José Peñalver, respectivament, per designació del Ple de Consellers del CSCAE; el president de la Fundació Docomomo Ibérico, Celestino García Braña, designat per l'equip de govern del CSCAE; el president de la Fundació Alejandro de la Sota, Alejando de la Sota Rius; l'arquitecta Clara Murado López, designada també pel Ple del CSCAE, i el secretari general del CSCAE, Laureano Matas, amb veu però sense vot.

El lliurament de la Medalla d'Or de l'Arquitectura a Fernando de Terán i Juan Busquets tindrà lloc el proper 3 de juliol, a la gala de lliurament dels Premis ARQUITECTURA 2025, al Teatre Fernán Gómez de Madrid.

Joan Busquets
Titulat per l'ETSAB el 1969 i doctorat el 1975, Busquets va ser un dels fundadors del Laboratori d'Urbanisme de Barcelona l'any 1969 i va ser catedràtic a l'ETSAB entre 1979 i 2002. Ha estat professor convidat en diverses universitats internacionals i, des del 2002, és catedràtic de Disseny Urbà a la Harvard Graduate School of Design - GSD.

En l'àmbit professional, va dirigir el Departament de Planejament Urbà de l'Ajuntament de Barcelona entre 1983 i 1989. Entre altres actuacions, les infraestructures ferroviàries i el front marítim van ser les principals prioritats juntament amb el procés de millora de barris i les àrees de nova centralitat. Des de 1992, dirigeix l'estudi BAU Barcelona, des del qual ha realitzat projectes arreu del món. Entre d'altres, ha intervingut en la planificació i el disseny de ciutats com Lisboa, La Haia, Marsella, Toulouse, Milà, Ginebra o Sao Paulo i, més recentment, en diverses ciutats de la Xina.

Busquets ha estat guardonat amb nombrosos reconeixements, entre els quals destaca el Premi Nacional d'Urbanisme els anys 1981 i 1985, el Premi Nacional de Cultura (2011), el Gran Premi Especial d'Urbanisme atorgat pel Govern francès (2011) i el Premi Patrick Abercrombie de la Unió Internacional d'Arquitectes (2021). 
 

19/05/2025
Tornar

Joan Busquets, galardonado con la Medalla de Oro de la Arquitectura

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
La Medalla de Oro de la Arquitectura será otorgada, este año, ex aequo, a los arquitectos Joan Busquets (Barcelona, 1946) y Fernando de Terán (Madrid, 1931). Instituida por el Consejo Superior de los Colegios de Arquitectos de España (CSCAE) en el año 1981, la Medalla de Oro de la Arquitectura reconoce el esfuerzo de las personas e instituciones que ennoblecen el quehacer arquitectónico con su labor.

En su dictamen, el Jurado destaca que “estos dos arquitectos vienen a expresar la importancia de la práctica del Urbanismo como parte indisociable de la Arquitectura al servicio de una sociedad más justa y equilibrada”. Se resalta que “ambos, en sus dilatadas trayectorias, se han ocupado desde distintas visiones de esta disciplina, tanto en las diversas escalas del planeamiento público y privado, como en la docencia, la teorización, la investigación histórica y la divulgación”. Todo ello -continúa el fallo del Jurado- “motiva la comprensión de su labor como complementaria, representando los valores del Urbanismo a lo largo de las últimas décadas”.

El Jurado ha estado formado por el vicepresidente primero del CSCAE, Juan Antonio Ortiz Orueta, en calidad de presidente del Jurado; los decanos de los colegios de arquitectos de La Rioja y Murcia, Ángel Carrero y María José Peñalver, respectivamente, ambos por designación del Pleno de Consejeros del CSCAE; el presidente de la Fundación Docomomo Ibérico, Celestino García Braña, designado por el Equipo de Gobierno del CSCAE; el presidente de la Fundación Alejandro de la Sota, Alejando de la Sota Rius; la arquitecta Clara Murado López, designada también por el Pleno del CSCAE, y el secretario general del CSCAE, Laureano Matas, con voz, pero sin voto.

La entrega de la Medalla de Oro de la Arquitectura a Fernando de Terán y Joan Busquets tendrá lugar el próximo 3 de julio, en la gala de entrega de los Premios ARQUITECTURA 2025, en el Teatro Fernán Gómez de Madrid.

Joan Busquets
Titulado por la ETSAB en 1969 y doctorado en 1975, Busquets fue uno de los fundadores del Laboratorio de Urbanismo de Barcelona en 1969 y fue catedrático en la ETSAB entre 1979 y 2002. Ha sido profesor invitado en varias universidades internacionales y, desde el 2002, es catedrático de Diseño Urbano en la Harvard Graduate School of Design - GSD.

 

En el ámbito profesional, dirigió el Departamento de Planeamiento Urbano del Ayuntamiento de Barcelona entre 1983 y 1989. Entre otras actuaciones, las infraestructuras ferroviarias y el frente marítimo fueron las principales prioridades junto al proceso de mejora de barrios y equipamientos culturales existentes como subcentros urbanos. Desde 1992, dirige el estudio BAU Barcelona, ​​desde el que ha realizado proyectos en todo el mundo. Entre otros, ha intervenido en la planificación y diseño de ciudades como Lisboa, La Haya, Marsella, Toulouse, Milán, Ginebra o Sao Paulo y, más recientemente, en varias ciudades de China.

 

Busquets ha sido galardonado con numerosos reconocimientos, entre los que destaca el Premio Nacional de Urbanismo en 1981 y 1985, el Premio Nacional de Cultura de Cataluña (2011), el Gran Premio Especial de Urbanismo otorgado por el Gobierno francés (2011) y el Premio Patrick Abercrombie de la Unión Internacional de Arquitectos (2021).

19/05/2025
Tornar
Premi Europeu AHI –Architectural Heritage Intervention

El Premi Europeu AHI –Architectural Heritage Intervention– fa públiques les obres seleccionades que aspiren al guardó en les seves diferents categories

Imatge: 
Premi Europeu AHI –Architectural Heritage Intervention

Un total de 40 obres (15 en la categoria de Patrimoni construït, 10 en la categoria d’Espais exteriors, 5 en la categoria de Planejament i 10 en la de Difusió) han estat seleccionades pels membres del Jurat internacional del Premi europeu AHI d’intervenció en el patrimoni arquitectònic, certamen biennal organitzat conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i que té com a principal objectiu donar visibilitzar i reconeixement a la  bona pràctica en la intervenció patrimonial a Europa.

Els projectes seleccionats han estat escollits pel Jurat entre un total de 238 inscrits, corresponents a 24 països europeus. La cerimònia d’entrega  de premis tindrà lloc a Barcelona el proper 5 de juny.

Seleccionats en la Categoria de Patrimoni Construït
El Jurat de la Categoria d’Intervenció en el Patrimoni construït, format pels arquitectes Meritxell Inaraja, Stefano Francesco Musso i Stijn Cools, ha seleccionat, entre un total de 159 projectes, els següents:

· Gran Palais, París, França. Chatillon Architectes
· Renaissance of the Convent of Saint-François, Sainte Lucie de Tallano, França. Amelia Tavella
· Hyparschale Magdeburg, Magdeburg, Alemanya. gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects
· Palazzo dei Diamanti, Ferrara, Itàlia. Labics
· Vapor Cortès. Prodis 1923, Terrassa, Espanya. Harquitectes
· Het Steen, Anvers, Bèlgica. noAarchitecten
· Turbine building, Sant Adrià del Besòs, Espanya. Batllori & Trepat Arquitectes, Consorci del Besòs
· Kunstsilo, Kristiansand, Noruega. BAX Studio, Mendoza Partida, mestreswage
· Railway Museum of Catalonia, Vilanova i la Geltrú, Espanya. Jordi Roig Arquitectes
· Royale Belge, Brussel·les, Bèlgica. Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, DDS+, MA2
· Agricultural Cooperative, Flix, Espanya. Camps Felip Arquitecturia
· Special Exhibitions Gallery, Manchester, Regne Unit. Carmody Groarke
· Share and reuse factory, Cortrai, Bèlgica. ATAMA
· Rehabilitate to Revitalize: A lively neighborhood, Vic, Espanya. Ajuntament de Vic
· Uhrovec castle – Outhouse, Uhrovské Podhradie, Eslovàquia. ô, Slovak Technical University - Faculty of Architecture and Design - Institute of  History and Theory of restoration of monuments

Seleccionats en la Categoria d’Espais Exteriors
Per la seva part, el Jurat de la Categoria d’Espais exteriors, composat pels arquitectes Michaela De Poli, Gentzane Goikuria i Fernando Menis, ha  seleccionat, entre un total de 41 projectes presentats, els següents:

· Park at the Warsaw Uprising Mound, Varsòvia, Polònia. Archigrest, topoScape
· Memorial of the Former Deportation Station, Bobigny, França. OKRA
· Cortevecchia Square, Ferrara, Itàlia. INOUT architettura
· Corral de Don Diego, Toledo, Espanya. Consorcio de la Ciudad de Toledo
· Firal d’Olot, Olot, Espanya. Anna & Eugeni Bach, Bayona Studio, Alba Colomer, Bach Arquitectes
· Jardines Mediterráneos de la Hoya Park, Almería, Espanya. KAUH Arquitectura y Paisajismo
· Interior Public Courtyard, Inca, Espanya. Flexoarquitectura
· Plaça Major, Olot, España. Un Parell d’Arquitectes, Pep de Solà Morales, Quim Domene
· Can Batlló Park, Industrial Heritage and Nature, Barcelona, Espanya. IMU, City Council of Barcelona
· L’Hort Petit, Barcelona, Espanya. JAAS

Seleccionats en la Categoria de Planejament
En la Categoria de Planejament, el Jurat format pels arquitectes Ioanna Spanou, Batu Kepekcioğlu i Bart Akkerhuis ha seleccionat, entre un total de 10 obres presentades, les següents:

· Part Baixa of Tarragona Comprehensive Plan, Tarragona, Espanya. Territoris XLM, BCQ Arquitectura
· Bridging Time and Space: Master Plan for the Regeneration of Ancient Corinth, Corint, Grècia. Ministry of Culture – Ephoreia of Antiquities of Corinthia, American School of Classical Studies in Athens, Thymio Papayannis and Associates
· Metropolitan General Plan for the neighborhoods of Camp de l’Arpa and El Clot, Barcelona, Espanya. Jornet Llop Pastor Arquitectes, Urban Planning Management Department (Barcelona’s City Council)
· Master Plan of the Camino de Santiago in the Autonomous of Castilla y León, Espanya. Rodríguez Valbuena Arquitectos
· Saint-Omer’s Urban Heritage Protection Plan, Saint-Omer, França. Atelier d’architecture Philippe Prost/ AAPP

Seleccionats en la Categoria de Divulgació
En la Categoria de Divulgació, el Jurat composat pels arquitectes Elodie Degavre, Stephen Bates i Mariona Benedito ha seleccionat, entre un total  de 28 projectes aspirants, els següents:

· Atlas of Architectural Reuse, Barcelona, Espanya. Habitar, grupo de investigación UPC
· Ruins, Scars and Traces, San Cristóbal de La laguna, Espanya. SIC Arquitectura y Urbanismo
· Atlas histórico del urbanismo español, Madrid, Espanya. Fernando de Terán
· Domingo de Andrade: Continuity and Transformation in a Compostelan Enclave, Santiago de Compostela, Espanya. Celestino García Braña, Adrián Alonso Lorenzo
· Metro010, Rotterdam, Països Baixos. YOU Foundation, Ellen Schindler
· Creating Coromandel: Marco Zanuso in South Africa, Londres, Regne Unit. Edna Peres, Andrea Zamboni
· Sumem Patrimoni, Vic, Espanya. Ajuntament de Vic
· Alot Olot: Arquitectura, paisatge i deliri garrotxí, Olot, Espanya. Un Parell d’Arquitectes, Roger Serrat-Calvó i Calm
· Quaderns 275: The Ambiguity of Heritage, Barcelona, Espanya. Alessandro Scarnato, Francesc Muñoz
· New/Old. Fernando Távora. Works, Porto, Portugal. Teresa Cunha Ferreira, David Ordoñez-Castañon, Eleonora Fantini

5 de juny, cerimònia d’entrega de premis a Barcelona
La decisió del Jurat de la 7a edició, amb les obres guanyadores i finalistes en les 4 categories del Premi, així com les obres que rebran les Mencions especials New European Bauhaus i Restauració, es donarà a conèixer el proper 5 de juny a Barcelona, en el transcurs d’una cerimònia que tindrà lloc en el Paranimf de l’Escola Industrial, cedit per a l’ocasió per la Diputació de Barcelona.

15/05/2025
Tornar

30 projectes catalans opten als Premis Arquitectura 2025

Imatge: 
© CSCAE
Els Premis ARQUITECTURA del CSCAE entren a la segona fase de la seva quarta edició amb la presentació de les 201 obres escollides pels Comitès de Selecció. En total, a la convocatòria s'han presentat 456 propostes que comprenen els diferents àmbits de l'arquitectura.

Organitzats pel Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE) i amb el patrocini de COMPAC, els Premis ARQUITECTURA volen compartir amb el conjunt de la societat els valors de l'Arquitectura, en les diferents formes de l'exercici professional, per construir un món millor, més just i sostenible.

Cada Col·legi d'Arquitectes i Consell Autonòmic ha realitzat la selecció dins del seu àmbit territorial, seguint els criteris i valors establerts a les bases dels Premis: universals, culturals i artístics, professionals i ètics, valors associats a la innovació, diversificació, divulgació i difusió, així com a la rehabilitació, renovació i regeneració i a la permanència.

El COAC ha seleccionat 30 projectes construïts a Catalunya o executats per arquitectes catalans:

· Casa en La Côte Basque (França), d’Arquitectura-G
· Casa del guarda i garatge en una quinta d’esbarjo (Portugal), d’Arquitectura-G
· Casa Tres Patis, de Twobo Arquitectura
· La Comunitat Habitacional, de Cierto Estudio + Franch Llonch
· 72 habitatges a Castelldefels, de Carles Enrich Studio
· Llar, de Sarquella Torres
· Tendal Persiana, de Sarquella Torres
·A Través De Les Pesqueres, de Sarquella Torres
· 45 Habitatges Socials Industrialitzats i Equipament al Carrer Marroc, de Vivas Arquitectos & EXE Arquitectura
· Reforma Planta Baixa i Soterrani, Edifici Amb, de Dataae + Societat Orgànica + Oriol Vidal
· Nous Accessos del Museu del Barroc de Catalunya, de David Closes i Núñez
· Plaça Major d’Olot. Reactivació des de l’Espai Públic, d’Un Parell d’Arquitectes: Eduard Callís, Guillem Moliner + Quim Domene + Pep de Solà-Morales + Clàudia Calvet
· Alot Olot. Arquitectura, Paisatge i Deliri Garrotxí, d’Un Parell d’Arquitectes: Eduard Callís, Guillem Moliner + Roger Serrat-Calvó
· Casa a Serra d’Ordal, Slow Studio
· Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani, de Jaume Terés
· VHIR. Vall d'Hebron Institut de Recerca, de Baas Arquitectura (Jordi Badia + Jero Gutiérrez) + Espinet Ubach (Miquel Espinet)
· Greenh@Ouse - 140 habitatges socials al 22@, de Peris Toral Arquitectes - L3J
· Air Passage - 40 habitatges socials, de Peris + Toral Arquitectes
· AESOP Diagonal, de Mesura
· Parlament d’Escòcia (Escòcia), de Miralles Tagliabue - Embt
· Kunstsilo (Noruega), de Mendoza Partida + Bax Studio + Mestres Wage _ Mara Partida, Héctor Mendoza, Boris Bezan, María Mestres, Magnus Wage
· “Vivienda en el Área Metropolitana de Barcelona. Impsol 2015-2024”, d’Impsol, Poch·Capdevila
· Màquina climàtica, Mariona Benedito + IAAC
· La Nave, d’Atienza Maure
· Espacio Tinas En La "Casa Museo", de Santamaria Arquitectes
· Cooperativa d’habitatges La Raval, de LACOL
· La Platgeta de Poblenou, de Flexo Arquitectura
· Topografies Interiors a l’Illa de la Pietat, Vic, d’Estudi d'Arquitectura Toni Gironès
· 22 Habitatges de Protecció Oficial, d’AV62 Arquitectos, Toño Foraster - Pilar Calderon - Marc Folch
· Habitatges Dotacionals per a Joves, AMB. Blanca Noguera i Pujol-Xicoy

13/05/2025
Tornar

Pages